Vinkkejä talven sähkökatkojen varalle

Ensi talvesta ennustetaan energian kannalta hankalaa. Lue vinkkimme, miten mahdollisiin sähkökatkoihin kannattaa varautua.


Suomalaisia kehotetaan varautumaan sähköpulaan ensi talvena. Suunnitellut sähkökatkot ovat mahdollisia, jos pitkä ja tuuleton pakkasjakso aiheuttaa sähköpulaa tai sähkön tuotannossa tai siirrossa on häiriöitä. Lue tästä jutusta, mitä sähkökatkoista pitää tietää ja miten niihin voi varautua.

Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 8–10 ja alkuiltaisin klo 16–20. Sähköpula ajoittuu luultavasti juuri kulutuspiikkeihin. Sähkökatkot ovat kuitenkin viimeinen vaihtoehto sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi. Kun sähköpulan riski tiedetään ennalta, siitä kerrotaan esimerkiksi uutisissa. Jos sähköpulatilanne syntyy yllättäen, ei siitä aina ole mahdollista tiedottaa etukäteen. Ennakkotiedottamiseen pyritään aina, kun se on mahdollista.

Suunnitellut sähkökatkot kestävät kerrallaan noin kaksi tuntia ja niitä kierrätetään asiakkaiden välillä. Hallituilla kiertävillä katkoilla pyritään välttämään koko Suomen laajuinen mahdollisesti pitkäkestoinen sähköjen katkeaminen.

Sähköpulan syntymiseen voi vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöä jo ennalta. Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta.


Vinkit kotiin ja työpaikalle

Varmista tiedonkulku

Ilmoita puhelinnumerosi sähköverkkoyhtiösi tekstiviestipalveluun, jotta saat ennakkoilmoituksen sähkökatkoista. Hanki kotiin paristokäyttöinen radio uutisten kuuntelua varten. Jos käytät pöytätietokonetta tärkeisiin töihin, UPS-laitteella voi varmistaa, ettei sähkökatko sammuta konetta kesken kaiken. Puhelinta saa ladattua autolaturilla tai matka-akulla eli varavirtalähteellä. Pidä pari matka-akkua aina ladattuna.

Varaudu pimeään

Sähkönjakelun keskeytykset ajoittuvat luultavasti kaikkein kylmimpään ja pimeimpään vuoden- ja vuorokaudenaikaan, joten kannattaa miettiä, miten pimeässä liikutaan. Hanki ainakin yksi paristoilla toimiva käsi- tai lyhtyvalaisin ja varapattereita. Hanki myös kynttilöitä, tuikkuja ja tulitikkuja sekä varasulakkeita.

Laajoissa sähkökatkoksissa koko kaupunginosa tai alue pimenee, kun katuvalot, liikennevalot, valomainokset ja kaikki sähköllä toimivat valot lakkaavat toimimasta. Puhelimen taskulampusta voi olla apua pimeässä liikkuessa, joten puhelin kannattaa pitää ladattuna.

Varaa ruokaa, juomaa, lääkkeitä ja käteistä

Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua. Pidä kotona myös pieni varasto hyvin säilyviä ruokia. Niitä ovat esimerkiksi säilykkeet, lastenruoat, näkkileivät, keksit ja mehut. Ruokaa saa laitettua joko kaasukeittimellä tai takassa, jos sellainen kotoa löytyy. Jääkaappia ja pakastinta ei kannata turhaan availla, ettei lämpötila nouse. Pakastin pitää ruoat kylminä vuorokauden verran.

Lääkekaapin sisältö kannattaa pitää riittävänä ja käyttökuntoisena. Esimerkiksi kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä voidaan tarvita, jos vettä ei tule.

Pidä mukanasi pieni summa käteistä. Sillä voit ostaa esimerkiksi matkalipun tai maksaa ravintolassa ja huoltoasemalla, kun pankki- ja luottokortit eivät toimi.

Käytä kännykkää viisaasti

On hyvin mahdollista, että ensi talvena koetaan useampia sähkökatkoja, jotka kestävät useita tunteja. Vaikka matkapuhelin olisi ladattuna ja olisi houkutus tehdä sillä töitä tai käyttää sitä ajankuluksi, kannattaa muistaa, että matkapuhelinverkot tarvitsevat toimiakseen myös sähköä. Ei kannata siis kuormittaa matkapuhelinverkkoa, vaan jättää tilaa hätäpuheluille.

Tankkaa ja suosi hyötyliikuntaa

Pidä auton tankissa aina vähintään neljäsosa polttoainetta. Sähkökatkon aikana huoltoasemilta ei saa polttoainetta.

Hissit lakkaavat myös toimimasta, kun sähköt katoavat, joten portaita kannattaa käyttää jo siinä vaiheessa, kun sähkökatko on mahdollinen.

Kannattaa muistaa, että sähkökatko saattaa muuttaa matkasuunnitelmia. Junat, metrot ja ratikat tarvitsevat sähköä, joten sähkökatko voi katkaista monen työmatkan. Kannattaa pukeutua niin, että tarkenee tarvittaessa kävellä pakkasilla töistä kotiin. Lisäksi kannattaa sopia kimppakyytejä työkavereiden kanssa. Kovilla pakkasilla kannattaa tehdä mahdollisuuksien puitteissa etätöitä, jotta autoja ei tarvitsisi lämmittää liikenteeseen.

Pidä kylmä ulkona

Vältä ikkunoiden ja ulko-ovien aukipitämistä, ettei asunto ala kylmetä. Pidä yllä riittävä polttopuuvarasto, mikäli kotona on takka tai puu-uuni. Jos asut haja-asutusalueella ja elinkeinosi vaatii jatkuvaa sähkön saantia tai haluat turvata kodin lämmityksen talvella, harkitse varavoimalaitteen eli aggregaatin hankintaa.

Kun sähköt katkeavat, kaikki sähköllä toimivat ovet, portit, koneportaat ja muut vastaavat lakkaavat toimimasta. Ne voivat jäädä auki tai kiinni. Jos ulkona on kova pakkanen, täytyy huolehtia kiinteistöturvallisuudesta. Jos ovet jäävät auki esimerkiksi taloyhtiön tai työpaikan parkkihalliin, eikä niitä saa itse suljettua, pitää asiasta ilmoittaa huoltoyhtiölle.

Muista, että sähköt myös palaavat

Sähköt menevät pois päältä yllättäen, jolloin esimerkiksi kahvinkeittimet, silitysraudat ja hellat menevät pois päältä. Sähkön palatessa ne menevät myös takaisin päälle.

Kotona voi jättää yhden lampun palamaan. Siitä huomaa heti, kun sähköt ovat palanneet.

Ole rauhallisin mielin

Muista, että sähkökatkoista selviää. Vaikka sähköä tarvitaan moneen asiaan, muutamien tuntien tai vuorokaudenkaan sähkökatkokset eivät aiheuta useimmille vaaraa. Tilanne on ammattilaisten hallinnassa.


Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta

Mitä sähköpula tarkoittaa?

• Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa joka hetki. Sähköpula tulee, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta.

• Jos sähköpulatilanteessa muut keinot eivät enää riitä, sähköt joudutaan katkaisemaan alueellisesti, jotta saadaan varmistettua sähköjärjestelmän toiminta. Jos koko Suomen sähköjärjestelmä kaatuisi, sähköjen palauttaminen veisi useita tunteja tai kauemminkin, jona aikana koko yhteiskunta olisi ilman sähköä. Lyhyet, kiertävät ja suunnitellut sähkökatkot ovat viimeinen keino estää tämä sähköpulatilanteessa.

• Sähköpula päättyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti riittävät jälleen kattamaan sähkön kulutuksen. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa sähköpulatilanteen päättymisestä.

Miten todennäköinen sähköpula on?

• Sähköpulatilanne voi syntyä usealla eri tavalla, kuten pitkäkestoisen kylmän pakkasjakson, voimalaitoksen tai sähkön siirtoyhteyden vikaantumisen tai näiden yhdistelmän seurauksena.

• Sähköpula ajoittuu todennäköisimmin kovimpiin kulutuspiikkeihin. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 8–10 ja alkuiltaisin klo 16–20. Sähköpulan riskiä laskee leuto ja tuulinen talvi sekä sähkön käytön väheneminen teollisuudessa ja kotitalouksissa.

Miten voin omilla toimillani helpottaa hankalaa sähkötilannetta?

• Sähköpulan syntymiseen voi vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöä. Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta. Sähkönkäyttöä voi pyrkiä siirtämään pois aamusta ja alkuillasta. Pienilläkin sähkönsäästötoimenpiteillä on vaikutusta, kun suuri määrä ihmisiä osallistuu.

• Sähkönsäästövinkkejä tarjoavat muun muassa Motivan energiansäästösivut sekä Astetta Alemmas -kampanja.

Mitä sähköpulatilanteessa tapahtuu?

• Sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Mahdollisiin sähkönjakelun rajoituksiin on varauduttu ennakkoon. Fingridillä sekä paikallisilla sähköverkkoyhtiöillä on mahdollista sähköpulaa varten suunnitelmat sekä valmistellut ja harjoitellut toimenpiteet.

• Sähköpulan aikaiset irtikytkentäsuunnitelmat on tehty ennakkoon, jotta kriittisemmät kohteet, kuten sairaalat, eivät joudu irtikytkennän kohteeksi.

• Fingrid antaa paikallisille sähköverkkoyhtiöille tiedon irti kytkettävän tehon määrästä. Paikallinen sähköverkkoyhtiö toteuttaa tämän jälkeen sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä katkoina omalla vastuualueellaan.

• Yksittäisen sähkökatkon pituus on noin kaksi tuntia. Katkoja voidaan joutua tekemään samalle alueella useammin kuin kerran, mutta kahden sähkökatkon välissä on aina useampi tunti aikaa.

Millaiset kohteet rajataan sähkökatkojen ulkopuolelle?

• Katkojen ulkopuolelle rajataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset toiminnot kuten sairaalat.

• On mahdollista, että joitakin kriittisiä sähkönkäyttäjiä voi joutua irtikytkennän kohteiksi, sillä sähkökatkot joudutaan toteuttamaan laajoina ryhminä, joissa katkaistavia kiinteistöjä ei ole mahdollista valita yksilöllisesti. Lisäksi jos sähköpula kesto on ajallisesti pitkä tai rajoituksen määrä on suuri, voi tulla tarve laajentaa katkojen kohteeksi joutuvaa asiakasmäärää.

• Osa kriittisistä toimijoista on varautunut omilla varavoimakoneilla, jotka käynnistyvät, jos sähköä ei ole saatavilla sähköverkosta.

Miten varaudun sähkökatkoihin ennakolta? Mitä minun pitää tehdä ennen katkoa?

• Mieti jo etukäteen, miten toimit, jos sähköt olisivat poikki kahden tunnin ajan.

• Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Myös Fingrid, paikalliset sähköverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Seuraa uutisia sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin ja paikallisen sähköverkkoyhtiön viestintää ja sosiaalisen median kanavia.

• Sähköt voivat katketa myös muista syistä kuin sähköpulasta johtuen, esimerkiksi myrskyjen tai laitevikojen vuoksi. Tällaisissa tilanteissa sähkökatkot voivat olla huomattavasti pidempiä kuin sähköpulan aikana mahdollisesti toteutettavat sähkökatkot.

• Varaa ja ylläpidä kotivaraa, jossa on ruokaa ja juotavaa. Yleisen ohjeen mukaan jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tuntia. Ohjeita varautumiseen saat mm. 72 tuntia -sivustolta.

• Pidä puhelimesi ja muut tietotekniset laitteesi ladattuina ja hanki muutamia varavirtalähteitä.

• Pysy rauhallisena, tilanne on ammattilaisten hallinnassa ja toiminta on suunniteltu ja harjoiteltu ennakkoon.

Kuka kertoo minulle, milloin sähköt katkotaan? Kuinka aikaisin saan tietää katkosta?

• Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Mahdolliset sähkönjakelun rajoitukset tehdään hallitusti ja niistä viestitään mahdollisuuksien mukaan ennakkoon, ellei kyse ole akuutista viasta.

• Sähköpulan vaatimista sähkökatkoista ei ole aina mahdollisuutta tiedottaa ennakkoon, mutta siihen pyritään.

• Saat sähköverkkoyhtiöltäsi tiedon katkosta viimeistään katkon alkaessa verkkoyhtiön omien viestintäkanavien kautta. Useimmilla verkkoyhtiöillä on käytössä tekstiviestipalvelu, josta voidaan lähettää viesti niille asiakkaille, joiden puhelinnumero on verkkoyhtiön käytössä.

Mitä minun pitää tehdä katkon aikana?

• Pysy rauhallisena, tilanne on ammattilaisten hallinnassa.

• Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Voit jättää esimerkiksi yhteen huoneeseen valot päälle, niin tiedät milloin sähköt palaavat.

• Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät elintarvikkeet ala lämmetä.

• Vältä ikkunoiden ja ulko-ovien aukipitämistä, ettei asunto ala kylmetä.

• Sähköverkkoyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä sähköpulaan liittyvissä sähkökatkoissa. Sähköverkkoyhtiö tiedottaa asiakkaita tilanteesta mm. häiriökarttapalvelun ja erillisten tiedotteiden kautta sekä asiakkaille tehtävällä suoralla viestinnällä.

Mitä minun pitää tehdä katkon jälkeen?

• Älä kytke kaikkia sähkölaitteita päälle heti sähköjen palattua. Sähköpulatilanne voi olla edelleen käynnissä, ja sähkökatkoja kierrätetään muilla sähkönkäyttäjillä. Sähkön säästäminen on muutenkin kannatettavaa.

• Tarkista sähkölaitteet, ettei esimerkiksi liesi tai sauna ole jäänyt sähkökatkon alkaessa päälle.

• Sähkökatkon aikana ja sen jälkeen on hyvä olla varovainen, kun laskee lämmintä vettä hanasta tai suihkusta. Katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella ja hanoista voi tulla myös poikkeuksellisen kuumaa vettä.

Mitä jos en ole kotona sähkökatkon aikana enkä voi tarkastaa sähkölaitteita katkon jälkeen?

• Aina kun poistuu kotoa pidemmäksi ajaksi, on koti hyvä jättää sellaiseen kuntoon, ettei lyhyestä sähkökatkosta ole haittaa. Sähköt voivat katketa myös muista syistä kuin sähköpulasta johtuen, esimerkiksi myrskyjen tai laitevikojen vuoksi.

Kuka korvaa, jos katko aiheuttaa minulle vahinkoja?

• Sähköpulan vuoksi tehtävistä katkoista ei makseta korvauksia, sillä kyse ei ole sähkömarkkinalain mukaisesta virheestä sähkönjakelussa.

• Sähköpulan vuoksi toteutettavien kiertävien sähkökatkojen ei lähtökohtaisesti tulisi aiheuttaa suoria vahinkoja, kuten rikkoa laitteita tai johtaa elintarvikkeiden pilaantumiseen. Kaikkien sähkönkäyttäjien tulee joka tapauksessa olla varautuneita sähkökatkoihin esimerkiksi myrskyjen seurauksena.

• Sähköjen katkeaminen ja päälle kytkeminen ei saisi rikkoa esimerkiksi sähkölaitteita, vaan sähkölaitteet on suunniteltava siten, että ne kestävät sähkökatkon.

• Lyhyen, muutaman tunnin sähkökatkon aikana jääkaappi ei ehdi lämmetä eikä pakastin ala sulaa, kunhan niiden ovia ei availe tarpeettomasti.

• Sähkökatkojen aiheuttamista niin kutsutuista välillisistä vahingoista, kuten ansionmenetyksestä töiden keskeytyessä, ei pääsääntöisesti makseta vahingonkorvauksia.

Mitä jos putket jäätyvät tai pakastin sulaa?

• Sähköpulassa sähkökatko kestää kerrallaan noin kaksi tuntia, jonka jälkeen sähköt palautetaan keskeytysten jatkuessa muualla, siihen asti, kunnes sähköpulatilanne on ohi. Toimintatavalla pyritään estämään kiinteistöjen liiallinen jäähtyminen ja vaurioiden syntyminen (esim. putkien jäätyminen). Myöskään pakastin ei kahdessa tunnissa ala sulaa, ellei sen ovea availe tarpeettomasti.

• Kaupungin kattavassa kaukolämpöverkossa pyritään pitämään vesi liikkeellä kaikissa tilanteissa, jolloin vesi kiertää kaikkialla putkistossa eikä jäähtymistä tai jäätymistä pääsisi tapahtumaan.

Saako katkosta muita korvauksia?

• Sähkömarkkinalain perusteella asiakkaalla on oikeus vahingonkorvauksiin, jos sähkönjakelussa on virhe. Sähköpulatilanteeseen perustuvissa sähkökatkoissa kyse ei ole sähkönjakelussa olevasta virheestä, koska sähkökatko johtuu paikallisen sähköverkkoyhtiön vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolisesta syystä.


Lähteet: Energiateollisuus, ARE


Aiheesta muualla:

Yleistä tietoa sähköpulasta on saatavilla Fingridin sivuilta sekä Energiateollisuuden sivuilta.