Oma energiankäyttö tutuksi ennen investointeja

Omakotiasuja voi leikata roimasti energiankulutustaan pelkästään omien käyttötapojen muutoksilla. Harkituilla investoinneilla kulutus vähenee entisestään.

Esimerkki sähkönkulutuksen jakautumisesta 120-neliöisessä, sähkölämmitetyssä omakoti- tai rivitalossa, jossa asuu neljä henkilöä. Lähde: Vattenfall

Energian vuotuinen kokonaiskulutus ja lämmitysmuoto antavat suuntaviivat sille, millaisia energiansäästötoimia voi omakotitalossa tehdä kannattavasti”, sanoo energia-asiantuntija Sami Seuna Ekokumppanit Oy:stä. 

Laajin pelikenttä on vesikiertoisessa lattialämmityksessä, jossa olosuhteet lämpöpumpulle ovat kaikkein edullisimmat. Jos lämmitykseen käytetään pääasiassa sähköä tai öljyä, sen käytöstä pyritään leikkaamaan suurin osa pois. 

Suorasähkölämmitteisessä talossa keskeisiä energiansäästökeinoja ovat ilmalämpöpumppu, varaava takka ja vanhan ilmanvaihtokoneen uusiminen sellaiseksi, jossa on hyvätasoinen lämmön talteenotto. 

”Takan tekoon tarvitaan vähintään hormivaraus, koska savupiipun jälkiasennus on niin työläs ja hintava toimi, etten lähtisi sitä ensimmäisenä toteuttamaan.”

Halpoja säästökeinoja

Sähkölämmitteisen kodin sähkönkulutuksesta keskimäärin puolet menee lämmitykseen ja 20 prosenttia käyttöveteen. Sähkönkulutusta voi pienentää jopa 30−40 prosenttia vain omia käyttötapoja muuttamalla. Sami Seuna huomauttaa, että uusilla sähkösopimuksilla kuuman suihkuveden hinta saattaa pahimmillaan nousta moninkertaiseksi verrattuna kylmään veteen. 

”Yksikin suihkussa pitkään viihtyvä perheenjäsen riittää kaksinkertaistamaan koko talouden vedenkulutuksen. 

” Vedenpaineen alentaminen vaikuttaa suihkussa sekä kylmän että kuuman veden virtausmäärään. Hyvälaatuiset suihkupäät säästävät myös vettä jonkin verran. Veden virtaaman pystyy mittaamaan helposti rautakaupasta saatavalla virtausmitalla. Maltillinen virtausmäärä on 12 litraa minuutissa. 

Ilmanvaihtokoneen tuloilman lämpötilaksi Seuna suosittelee +17 astetta.

Jokaiseen huoneeseen pitää hankkia lämpömittari varastotiloja ja autotallia unohtamatta ja seurata huonelämpötiloja, koska korkeisiin lämpötiloihin tottuu. Lattialämmityksen termostaattien vaihtaminen digitaaliseksi auttaa myös huonelämpötilan
säätämisessä. Huolehdi, että uudessa termostaatissa on ajastusmahdollisuus.

Varaajat pörssisähköön

Jos talossa on varaava sähkölämmitys tai vesivaraaja, kannattaa harkita siirtymistä pörssisähkön käyttöön. 

”Yösähkön käyttäjät voivat pörssisähköön siirtymällä ryhtyä kulutusjoustojen aktiivisiksi käyttäjiksi ja saada paremmat säästöt aikaan.” 

Suuri ja huonosti eristetty lämmitysvaraaja on järkevää vaihtaa uuteen ja pienempään. Pörssisähkön käyttäjä voi hyödyntää käytöstä poistettua hyväkuntoista yösähkövaraajaa varaamalla siihen energiaa edullisemman sähkön aikana. Tähän on tarjolla ohjauselektroniikkaa. Ilmavesilämpöpumppu sopii suuriin vesikiertokohteisiin, joihin ei voi asentaa maalämpöä. 

Seunan mukaan kelvollisesta öljylämmitysjärjestelmästä ei tarvitse välttämättä luopua, vaan käyttää sitä hybridilämmityksen osana. Hybridikäytössä yleisin yhdistelmä on ilmavesilämpöpumppu, joka sopii teknisesti hyvin yhteen öljylämmityksen kanssa. 

”Hybridilämmityksessä öljyn kulutusta voidaan vähentää vuositasolla 70−80 prosenttia, jolloin öljysäiliökin voidaan korvata pienellä tuhannen litran sisäsäiliöllä.

” Kymmenen vuotta vanha öljypoltin on syytä uusia. Sillä säästetään vähän öljyä, mutta saadaan ennen kaikkea toimintavarmuutta järjestelmään.

Aurinkosähköjärjestelmät ovat kannattavia sähkön nykyhinnoilla. Aurinkovoimalan mitoituksessa on hyvä huomioida tulevat muutokset, kuten sähköautojen lataus ja lämmitysmuodon muutos.


Teksti: Pirjo Kupila  

Kuva: AdobeStock  ja Rodeo   

Juttu on julkaistu Omakotilehdessä 4/2022


Jäsenä olet oikeutettu Omakotiliiton Energianeuvontaan. 
Katso yhteystiedot ja aikataulu kirjautumalla jäsensivuille.