Vapaalan Omakotiyhdistys


Vapaalan kylä, entinen Friherrs , sijaitsee Länsi-Vantaalla Myyrmäen ja Pähkinärinteen välissä rajoittuen pohjoisessa Varistoon ja etelässä Helsinkiin. Eteläisin osa on Rajatorpan kerrostaloalue, joka muodostaa yhdessä Vapaalan pientaloalueen kanssa saman postinumeroalueen 01650.

Vapaalan pientaloalueelta on matkaa Helsingin rajalle n.750 metriä, Espoon rajalle 1,1 km ja Helsingin keskustaan 12 km linnuntietä mitattuna. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on noin 10 km ja ajomatka sinne kestää 15-20 min.

Rajatorpan kerrostaloalue mukaan lukien alueella asuu hieman vajaa 4000 asukasta. Miehiä on hiukan enemmän kuin naisia. Alueella on n. 700 taloa, joista vajaa 500 on yhden asunnon pientaloja ja n. 110 muita erillistaloja. Nuo kuutisensataa taloa muodostavat alkuperäisen Vapaalan kylän rakennuskannan. Vapaalaiset ovat yli 90 %:sti suomenkielisiä.

Vapaala kuuluu Myyrmäen suuralueeseen ja sen keskusta on noin 20 min. kävelymatkan päässä. Myyrmäessä on kattavasti niin julkisia kuin yksityisiäkin palveluita. Siellä sijaitsee julkinen Myyrmäen terveysasema aivan Myyrmannin kauppakeskuksen ja rautatieaseman vieressä. Alueella on myös yksityisiä terveysalan toimijoita. Itse kauppakeskuksesta löytyvät niin Alko kuin apteekkikin sekä päivittäistavara – ja vaatekauppoja, useita parturi/kampaamoliikkeitä ja ravintoloita. Aivan kauppakeskuksen vieressä sijaitsee Myyrmäkitalo, jossa toimivat Vantaan Myyrmäen kirjasto, Vantaan kaupungin Info-piste, taidemuseo Artsi ja elokuvateatteri.


Vapaalan lasten päivähoitopalvelut tapahtuvat Vapaalan ja Nikkarin päiväkodeissa. Lasten lähikouluna vuosiluokilla 1-6 toimii Rajatorpan koulu, jolle valmistuu moderni uudisrakennus vuoden 2019 loppuun mennessä. Lasten yläkouluna vuosiluokilla 7-9 on Hämeenkylän yhtenäiskoulu, jolle myös valmistuvat uudet koulutilat. Alueen lähilukioina toimivat Martinlaakson ja Vaskivuoren lukiot.


Vapaalasta ja sen lähialueelta löytyvät hyvät mahdollisuudet liikuntaharrastuksille sekä aikuisille että lapsille. Lähialueelta löytyy hyviä ulkoilureitistöjä (hoidetut ladut, polut) ja liikuntapaikkoja kuten Myyrmäen uimahalli, Energia areena, Myyrmäen jäähallit, Urheilutalo, Myyrmäen urheilukenttä sekä alueen koulujen liikuntasalit ja kentät. Lukuisat, aktiiviset urheiluseurat tarjoavat ohjausta ja valmennusta kaikissa lajeissa. Vapaalan lapsille on käytössä myös leikkipuistoja (Sahapuisto ja Vapaalanaukeen leikkipuisto). Harrastusmahdollisuuksia löytyy myös mm. musiikissa ja kuvataiteissa.


Vapaalasta on toimivia Vantaan sisäisiä ja suoria bussiyhteyksiä Helsinkiin ja Pääkaupunkiseudun alueelle sekä syöttölinjoja erinomaisen Kehäradan asemille.


Tapaisimmeko Vapaalassa?