Omakotiliitto vaatii kunnilta osallistavaa ja avointa päätöksenteon valmistelua
Uuden valtuustokauden alkaessa kuntien tulee luoda uusia yhteistyötapoja asukkaiden kanssa ja arvioida päätösten vaikutuksia asumiseen.
JULKILAUSUMA 26.4.2025

Kuntalaisten arkeen ja talouteen vaikuttavat suoraan verotukseen, kaavoitukseen, energiapuistojen luvittamiseen, kunnallisten yhtiöiden yksityistämiseen ja muihin kunnallisiin maksuihin liittyvät päätökset. Kuntien rooli asumiseen liittyvässä päätöksenteossa on kasvanut suuremmaksi soteuudistusten myötä.
Suomen Omakotiliitto on saanut huolestunutta palautetta, kuinka monia suuria päätöksiä valmistellaan pienessä piirissä. Omakotiliitto vetoaakin juuri valittuihin kuntapäättäjiin, että päätöksenteko olisi mahdollisimman avointa ja osallistavaa. Kun päätöksiä valmistellaan avoimesti, saadaan kuntalaisten ääni paremmin kuuluviin.
Liitto kannustaa kuntia hyödyntämään yli 220 omakotiyhdistyksen kokemusta ja osaamista parempien päätösten aikaansaamiseksi. Omakotiyhdistyksillä on pitkä kokemus ruohonjuuritason osallistumisesta ja tiedonvälityksestä. Ne voivat välittää tehokkaasti asukkaiden mielipiteitä ja toiveita kunnille. Valtakunnallisesti verkostoituneet yhdistykset pystyvät tuomaan valmisteluun myös vaihtoehtoisia näkemyksiä ja muissa kunnissa hyväksi havaittuja toimintatapoja. Edistyksellisimmissä kunnissa päätöksiä tehdään yli lakisääteisen kuulemisen rajan.
Asukkaita voi osallistaa ottamalla kuntalaiset mukaan työryhmiin, järjestämällä keskustelutilaisuuksia ja arvioimalla ennakkoon asumisen päätösten vaikutuksia. Paikalliset omakotiyhdistykset on helppo sitoa osaksi kunnallisen päätöksenteon valmistelua. Yhdistykset voivat auttaa tuomaan esiin hiljaisia signaaleja asumisen arjesta – olipa kyse kouluverkoston kehittämisestä, katujen kunnossapidosta tai jätehuollon muutoksista.
Omakotiliiton liittovaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran uuden liittokokouskauden merkeissä 26.4. Helsingissä. Kevätkokouksessa valittiin liittovaltuuston puheenjohtajaksi Ritva-Liisa Haikonen, Kouvolan Omakotiyhdistys sekä varapuheenjohtajiksi Jarmo Kurikka, Kurikan Omakotiyhdistys ja Pasi Vottonen, Lohjan Seudun Omakotiyhdistys.
”Kunnallinen päätöksenteko ulottuu valtuustosalista jokaisen asukkaan kotiovelle. Säännöllinen ja avoin vuoropuhelu kunnan ja kuntalaisten välillä on keskeistä kunnan asukasmyönteisen mielikuvan luomisessa”, toteaa uusi liittovaltuuston puheenjohtaja Ritva-Liisa Haikonen. ”Kunnan ja kansalaisjärjestöjen kumppanuus tuottaa kerralla oikeita päätöksiä, eikä päätösten toimeenpano kompastele pitkissä oikaisu- ja valituskierteissä.”