Asukkaiden asialla – Omakotiliiton pitkä vaikuttamistyö hillinnyt sähkön siirtohintojen nousua

Julkaistu

Omakotiliiton tekemä sähkön siirtohintojen vertailu kertoo hintakehityksestä pitkällä ajalla ja suurista hintaeroista jakeluverkkoyhtiöiden välillä.

Suomen Omakotiliitto on vertaillut jakeluverkkoyhtiöiden sähkön siirtohintoja lähes kymmenen vuotta osana vaikuttamistyötään. Vuosina 2016 ­­- 2021 vertailussa olivat suurimpien kaupunkien jakeluverkkoyhtiöt, vuodesta 2022 lähtien Suomen kaikki jakeluverkkoyhtiöt.

Sähkön jakeluverkkoyhtiöt toimivat luonnollisena monopolina omalla alueellaan, eivätkä asukkaat voi valita yhtiötään. Yhtiöiden sääntelyn ja viranomaisvalvonnan tulee olla tiukkaa ja läpinäkyvää, jotta hinnat pysyvät kohtuullisina. Siirtohintojen julkaisulla Omakotiliitto haluaa lisätä avoimuutta, tuoda esille hintakehitystä ja seurata valvontamallin muutosten vaikutusta siirtohintoihin.

Energiaviraston jakeluverkkoyhtiöiden valvontamalliin tekemät muutokset laajojen myrskytuhojen ja sähköverkon toimitusvarmuuden takaamisen seurauksena nostivat kotitalouksien sähkölaskuja merkittävästi. Omakotiliitto on pyrkinyt hillitsemään sähkön siirtohintojen nousua muun muassa kansalaisaloitteen kautta.

Nyt kalleimman ja halvimman perusmaksun välillä eroa noin 36 euroa kuukaudessa

Tämän vuoden selvityksessä kalleimmat yleissiirron perusmaksut ovat Järvi-Suomen Energialla 41,15 euroa/kk, Kajavella 40,00 euroa/kk ja Kuoreveden Sähköllä 39,96 euroa/kk.

Edullisimmat yleissiirron perusmaksut ovat Haukiputaan Sähköosuuskunnalla 4,87 euroa/kk, Keravan Energialla 5,00 euroa/kk ja Tampereen Energia Sähköverkolla 5,33 euroa/kk.

Yleissiirron perusmaksua nosti viime vuodesta 43 yhtiötä yli alv-korotuksen verran. Eniten hinnat nousivat Lankosken Sähkössä, 4,50 euroa/kk, mikä nosti kuukausimaksun 27,50 euroon/kk.

Kaksi yhtiötä laski hintaa: Sallila Sähkönsiirto 0,86 euroa/kk ja Rovaniemen Verkko 0,02 euroa/kk.

Energiamaksuissa eroa 5,32 senttiä/kWh

Kallein sähkönsiirron energiamaksu eli kilowattituntihinta on vertailun mukaan tänä vuonna Enontekiön Sähköllä, 7,03 senttiä/kWh. Edullisin hinta 1,71 senttiä/kWh on Rovakairalla.

Energiamaksua laski viime vuodesta kaksi yhtiötä (Keuruun sähkö 0,08 senttiä/kwh ja Caruna Espoo 0,43 senttiä/kWh) ja nosti yli alv-korotuksen verran 39 yhtiötä. Eniten euromääräistä nousua tuli Rantakairan Sähköllä 0,65 senttiä/kWh.

Lähes kaikki yhtiöt nostaneet hintojaan kymmenen vuoden aikana

Vuodesta 2016 lähtien tehdyistä vertailuista käy ilmi, että koko vertailukauden ajan mukana olleista 24 yhtiöstä kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat nostaneet hintojaan. Korkeimmillaan sähkön perusmaksu on lähes kaksinkertaistunut ja pienimmillään noussut yhden prosentin. Yksi yhtiö on laskenut perusmaksua noin viisi prosenttia ja energiamaksua kaksi prosenttia.

Hintaerojen ja -kehityksen taustalla on monia syitä. Verkkoyhtiöt eroavat toisistaan koon, toiminta-alueen (kuten maaston ja väestörakenteen) sekä omistajarakenteen ja -politiikan osalta.

Onko siirtomaksuja mahdollista laskea?

Euroopan muihin maihin verrattuna sähkön energia- ja siirtomaksut ovat Suomessa kohtuullisella tasolla.

”Omakotiliitto pitää tätä arvokkaana asiana, sillä olemme jo sijaintimme vuoksi hyvin energiaintensiivinen maa. Meillä ei ole vaihtoehtoa olla lämmittämättä kotejamme”, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

”Kentältä kuuluva viesti Omakotiliitolle on edelleen selvä: määrätietoista työtä asumiskustannusten alentamiseksi on jatkettava. Pientaloasukkaat ovat myös kysyneet, voisiko siirtomaksuja tulevaisuudessa laskea, ja jos niin miten. Tähän kysymykseen olisi kiinnostavaa saada vastaus”, painottaa Omakotiliiton puheenjohtaja Jukka Malila.

Tarkista itsellesi sopivin sähkönsiirron tuote

Kuluttajalle sähkön siirrosta muodostuvaan kokonaishintaan vaikuttavat eniten asumismuoto ja kulutustottumus. Nämä määrittelevät kotitalouskohtaisesti, kumpi muodostaa suuremman osan sähkölaskusta, siirron perusmaksu vai sähkön energiamaksu eli kilowattituntihinta.

Kuluttaja ei voi kilpailuttaa sähkönsiirron hintaa, sillä se tulee omalta siirtoverkkoyhtiöltä. Kuluttaja voi kuitenkin pyytää omalta verkkoyhtiöltä tiedon, mikä olisi itselle sopivin sähkönsiirron tuote (yleissiirto, yö-/päiväsähkö, kausi-/vuodenaikasähkö).

Yhtiöillä on velvollisuus neuvoa asiakkaitaan, ja osalla siirtotuotteita voi vertailla yhtiön verkkopalvelussa. Tuotetta voi vaihtaa kerran vuodessa maksutta.

Selvityksen on tehnyt Omakotiliitolle KTI Kiinteistötieto. Vertailussa oli mukana Suomen kaikki 77 sähkön jakeluverkkoyhtiötä.


Kysy lisää

Suomen Omakotiliitto seuraa vuosittain asumiskustannusten kehitystä. Omakotiliitossa on lähes 70 000 jäsentä (kotitaloutta), jotka ovat pientalo- ja vapaa-ajanasukkaita. Liitossa on noin 230 jäsenyhdistystä eri puolella Suomea. Liitto on sitoutumaton yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, joka edistää pientalo- ja vapaa-ajan asumista ja rakentamista.

Suomessa on lähes 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joissa asuu noin 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita arvioidaan käyttävän yli 2,5 miljoonaa ihmistä. Omakotiliiton tavoitteena on tuoda esille ja läpinäkyväksi kotitalouksille syntyviä asumisen kustannuksia ja vaikuttaa siihen, että Suomessa asuminen on kohtuuhintaista.


Omakotiliitto on pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden tuki, turva ja puolestapuhuja. Kuvassa perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.