
Haaveiletko mökin muuttamisesta vakituiseksi asunnoksi? Tällöin mökin tulee täyttää vakituiselle asunnolle asetetut vaatimukset. Käyttötarkoituksen muutosta varten tarvitset rakentamisluvan ja kaavanvastaisuutta varten myös poikkeamisluvan.
Uuden rakentamislain myötä vapaa-ajan asunnon voi muuttaa kodiksi entistä vapaammin, sillä kaavanvastaisuus ei enää voi olla este muutokselle. Vuoden 2025 alusta alkaen rakennukselle voi saada käyttötarkoituksen muutoksen poikkeamisluvalla asemakaavan vastaisesti.
Rakennuksen täytyy silti täyttää edelleen pitkä lista vaatimuksia, jotta se voi olla vakituinen asunto. Vakituiseen käyttöön tarkoitetussa asunnossa pitää täyttyä esimerkiksi energiatehokkuuden, ilmanvaihdon, sähköjärjestelemien, vedensaannin, viemäröinnin ja jätehuollon vaatimuksia.
Mistä liikkeelle?
- Ole yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan ja tutustu vakituisen asunnon ohjeistuksiin. Onko mökillä teknisesti ja taloudellisesti realistista saavuttaa vakituisen asunnon vaatimukset mm. energiatehokkuuden, talous- ja jätevesijärjestelyjen, tieyhteyksien, tontin koon, ilmanvaihdon ja paloturvallisuuden suhteen?
- Ota yhteyttä rakennustarkastajaan, joka voi tarvittaessa tulla paikan päälle katselmukseen. Hän osaa kertoa kunnan lupamenettelystä. Ennakkoon käyty keskustelu kunnan rakennusvalvonnan kanssa varmistaa, että käyttötarkoituksen muutos on ylipäänsä mahdollinen. Monen kunnan internetsivuilta saa hyvin tietoa lupaprosessista.
- Rakennustarkastaja auttaa myös energiaselvityksen kanssa.
- Usein tarvitaan poikkeamislupa, joka haetaan ensin. Sen saamisen jälkeen haetaan rakentamislupaa.
- Naapurikuuleminen tarkoittaa, että hankkeesta kerrotaan naapureille, ja tätä varten on olemassa oma lomake. Myös kunta voi mahdollisesti tehdä kuulemisen. Se kannattaa tehdä samalla sekä poikkeamis- että rakentamislupaa varten.
- Luvan edistymistä voi seurata Lupapisteen kautta niissä kunnissa, joissa se on käytössä. Päätöksen nopeus riippuu kunnasta ja hakemuksesta sekä siitä, miten hyvin hakemus on valmisteltu. Ennakkoon käyty keskustelu kunnan rakennusvalvonnan kanssa auttaa valmistamaan hyvän hakemuksen.
Poikkeamislupa tarvitaan kaavanvastaiseen muutokseen
Helpoimmalla muutosprosessissa pääsee, mikäli rakennus on rakennettu alun perin vakituiseksi asunnoksi, vaikka se olisikin ollut pitkään vain kesäkäytössä. Muussa tapauksessa tarvitset aina poikkeamisluvan ja/tai rakentamisluvan.
Kunta voi osoittaa alueet, joilla riittää pelkkä rakentamislupa, eikä poikkeamislupaa tarvita lainkaan. Esimerkiksi rantavyöhykkeellä muutos vaatii yleensä myös poikkeamisluvan.
Poikkeamislupaan tarvitset esimerkiksi asemapiirustuksen sekä hyvät perustelut siitä, miten alue soveltuu vakituiseen asumiseen. Tämä sisältää muun muassa pelastuslaitoksen kestävän pääsyn alueelle.
Poikkeamisluvan hakuprosessiin kuuluu myös naapureiden kuuleminen, ja se kannattaa tehdä samalla kertaa myös rakentamislupaa varten.
Joissain kunnissa huomioidaan jo varhaisessa vaiheessa, onko rakennuksella realistisia mahdollisuuksia täyttää vakituisen asunnon vaatimukset. Näin poikkeamislupaprosessiin ei tule turhaan lähdettyä. Muutosprosessi voi tyssätä alkuunsa, jos esimerkiksi mökin vaatima peruskorjaus on teknisesti tai taloudellisesti liian mittava tai hankala, tai jos vakituinen asuminen mökillä vaatisi liian suurta teiden ja muun infrastruktuurin rakentamista.
Kunta voi edelleen evätä poikkeamisluvan. Näin voi käydä, jos kunnassa esimerkiksi katsotaan, että alueelle tulisi luvan myötä palvelujen ja kunnallistekniikan rakentamisen velvoitteita, jos asutusta tulisi muutoin asumattomalle alueelle tai jos se vaikuttaa rannalla olevaan luontoon ja puustoon.
Päätökset riippuvat kunnasta, ja niissä käytetään aina tapauskohtaista harkintaa, jonka vuoksi yksiselitteisiä ohjeita on vaikea antaa. Ennen prosessin ryhtymistä kannattaakin tutkia oman kunnan määräyksiä tontin ja tieyhteyksien suhteen: miten alueella on suhtauduttu loma-asuntojen muutoksiin, onko poikkeamislupia myönnetty aiemmin alueella ja onko lähialueille suunniteltu vakituisten rakennusten rakennuspaikkoja?

Rakentamislupa tarvitaan käyttötarkoituksen muutokseen
Myönteisen poikkeamislupapäätöksen jälkeen haetaan rakentamislupaa. Poikkeamislupa on määräaikainen, ja rakentamislupahakemus on laitettava vireille sen aikana.
Rakentamislupa tarvitaan, mikäli rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitus muuttuu olennaisesti, esimerkiksi vapaa-ajan asunnon muuttuessa vakituiseksi asunnoksi.
Kunnan rakennusvalvonnassa voi neuvotella tarkemmin, minkä ikäisessä rakennuksessa tehdään millaista rakennustyötä.
Prosessiin kuuluu myös naapureiden kuuleminen, ellei heitä ole jo kuultu tarpeeksi poikkeusluvan yhteydessä.
Rakentamiseen liittyy tiettyjä edellytyksiä, joiden tulee täyttyä. Ne liittyvät rakennuksen lujuuteen ja vakauteen, paloturvallisuuteen ja terveellisyyteen, käyttöturvallisuuteen, esteettömyyteen, meluntorjuntaan ja ääniolosuhteisiin, energiatehokkuuteen, lämmitysjärjestelmän arviointiin, rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeistukseen, sekä asuin- majoitus- ja työtiloihin liittyviin vaatimuksiin. Näitä käydään seuraavassa läpi tarkemmin.
Huomioi myös kunnan oma rakennusjärjestys. Se löytyy yleensä kunnan verkkosivuilta.

Rakennukselle asetetut vaatimukset
- Rakennustyössä on oltava vastaava työnjohtaja. Tärkeää on myös rakentamisen hyvä suunnittelu ja tarkastusasiakirjojen laadinta.
- Energiatehokkuuden osalta asunnon tulee täyttää asuinrakennuksen energiavaatimukset. Energiatodistusta ei vaadita, mutta korjaus- ja muutostöiden energiatehokkuudesta pitää olla selvitys, esimerkiksi rakennusosakohtainen parantaminen, energiankulutuksen pienentäminen tai E-luvun parantaminen 20 prosenttia alkuperäiseen ratkaisuun verrattuna.
- Jos rakennus on alle 50 m2 tai jos rakennusta käytetään alle neljä kuukautta vuodessa, ovat energiantehokkuuden vaatimukset erilaiset.
- Majoitus ja työtiloista säädetään seuraavaa: Huonekorkeuden tulee olla vähintään 2,4 m ja vähäisen osan huonekorkeus 2,2 m, ja asuinhuoneiston huoneistoalan tulee olla vähintään 20 m2. Ikkunaa tulee kymmenesosa pinta-alasta. Asunnosta täytyy löytyä tilat lepoa, oleskelua ja vapaa-aikaa, ruokailua ja ruoanvalmistusta, hygienian hoitoa sekä asumiseen liittyvää välttämätöntä hoitoa ja säilytystä varten.
- Oleskelutiloissa täytyy olla ilmanvaihto.
- Esteettömyysvaatimusten mukaan välttämättömien ovien tulee olla vähintään 800 mm leveitä, ja oven edessä tulee olla riittävä tasanne.
- Käyttöturvallisuuden vaatimukset edellyttävät esimerkiksi lumiesteiden käyttöä katolta tippuvia lumia varten.
- Vedet ja jätevedet. Asunnossa pitää olla ympärivuotinen vesilähde. Jos haja-asutusalueella ei ole vesiosuuskuntaa saatavilla, vaaditaan omia ratkaisuja. Veden laatua pitää tarkkailla ja vesijärjestelmää huoltaa. Muista kompostoivan wc:n mahdollisuus ja tarkista kunnan määräykset asiasta. Myös jätevesijärjestelmän tulee täyttää asetukset. Harmaiden vesien järjestelmien huoltotarve lisääntyy käytön myötä.
- Rakennukselle tulee olla pääsy vuoden ympäri. Mahdollinen yksityistiemaksu voi nousta tien käytön lisääntymisen myötä.
- Loppukatselmuksessa käydään läpi monia asioita tarkastusasiakirjoista turvallisuuteen ja paloturvallisuuteen, ilmanvaihtoon sekä talousveteen ja jätevesien puhdistukseen. Katselmuksessa todetaan, että rakennus on turvallinen ja terveellinen vakituiseen asumiseen. Rakennusvalvonnan hyväksytyn loppukatselmuksen jälkeen asuntoon voi tehdä muuttoilmoituksen.
Mitä muutos maksaa?
Lupien hinta riippuu kunnasta, ja tieto löytyy yleensä kunnan verkkosivuilta. Esimerkiksi Asikkalassa poikkeuslupa maksoi 440 euroa vuonna 2024. Kielteinen päätös maksoi 220 euroa, rakentamislupa 470 euroa ja lisäksi rakennuksen kokonaisalan mukaan 3,90 e/m2. Lisäksi maksuja voi tulla suunnittelu- ja työnjohtotyöstä, vaikka mitään ei rakennettaisikaan.
Mitä vaikutuksia käyttötarkoituksen muutoksella on?
- Vakituisena asukkaana pääset käyttämään kuntalaisen palveluita, kuten terveydenhuoltoa.
- Kiinteistövero on vakituisessa asunnossa matalampi kuin vapaa-ajan asunnossa. Usein ero on ainakin kaksinkertainen.
- Liikkuminen mökin ja kodin välillä jää pois, mikä lisää vapaa-aikaa.
- Toisesta kodista luopuminen tuo säästöjä.
- Voit vahvistaa omalta osaltasi maaseudun asutusta.
- Mökin tarkastus ja remontointi vaikuttavat asumismukavuuteen ja nostavat sen arvoa.
- Energiakustannukset nousevat lisääntyneen energian käytön myötä. Hataran torpan lämmitys maksaa, joten energiatehokkuutta parantavat ratkaisut nousevat keskeisiksi: lämpöpumput, aurinkopaneelit, älykäs ohjaus tai lisäeristäminen parantavat asunnon energiatehokkuutta.
- Energian perusmaksu ei muutu, vaikka mökin käyttö muuttuu vakituiseen käyttöön, mikäli et muuta sopimusta.
- Vakuutus muuttuu kotivakuutuksen myötä.
- Tien talviaurauksesta saattaa tulla lisämaksua. Yksityisteillä voi olla käyttörajoituksia, mikä voi myös nostaa kustannuksia.
- Jätehuollossa tyhjennyskertojen lisäys tuo lisähintaa. Myös biojätteen erilliskeräys voi tulla pakolliseksi, jollei se jo ole. Kompostointi on mahdollista, mutta huomioi kompostoitavan määrän lisääntyminen.
- Vakituisen asumisen myötä talon välttämättömät korjaukset ja huollon määrä kasvaa. Näistä kannattaa pitää kirjaa ja ennakoida tulevat korjaukset. Klikkaa tästä saadaksesi käyttöösi Omakotiliiton kodin huoltokirjan.
Puumalassa on keskitytty lupaprosessin sujuvoittamiseen
Eteläsavolaisessa Puumalan kunnassa Saimaan rannalla mökkejä on noin 4 000 ja vakituisia asukkaita 2 000. Kunnassa koettiin koronan myötä piikki vapaa-asunnon käyttötarkoituksen muutoksen hauissa, kun hakemuksia tulikin yhtäkkiä viisinkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna.
Prosessin helpottamiseksi kunta lanseerasi Puumala kodiksi -hankkeen, jossa keskityttiin kunnan lupaprosessin kehittämiseen. Kunnan kotisivuille on koottu kattava ohjeisto muutoksen hakijalle. Rakentajille on myös koottu yritysluettelo paikallisista yrittäjistä.
Kun uusi mökkiläinen hakee rakennuslupaa vapaa-ajan asunnolle, otetaan hänen kanssaan heti puheeksi tulevaisuuden mahdollinen vakituinen asuminen.
Tarkoituksena on myös käydä kunnan rakennusvalvonnassa jokainen hakemus jo etukäteen hakijan kanssa sillä tarkkuudella läpi, ettei kielteistä poikkeamispäätöstä jouduttaisi tekemään. Siten hakija voisi jo prosessiin lähtiessään olla varma, että mökin käyttötarkoituksen muutos vakituiseksi asunnoksi on mahdollista ja kannattavaa.
Artikkelissa on käytetty tietolähteenä Omakotiliiton ja Suomen Kylät ry:n webinaaria 21.5.2024 sekä Puumalan kunnan esitystä Kevätmessuilla 28.3.3025.

Haluatko kuunnella aiheesta? Avaa Omakotiliiton ja Suomen Kylät ry:n webinaari Mökistä kodista, niin kuulet lisää esimerkiksi Asikkalan kunnan käytänteistä sekä mökin maksuista. Entä miten kylä ja kunta voivat itse ottaa aktiivisen roolin tässä prosessissa ja saada uusia vakituisia asukkaita?