Pientaloasuminen tarjoaa parhaimmillaan hyvää elämää, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan ympäristöön.
Elämä kuljettaa meitä monenlaisten asumisen tarpeiden ja toiveiden läpi. Kun olimme lapsia, vanhempamme valitsivat asuintapamme. Omat haaveemme ovat voineet olla toisenlaisia. Jokainen meistä muistaa ensimmäisen oman kotinsa. Meillä mieheni kanssa se oli Helsingin kantakaupungissa sijaitseva 17 neliömetrin vuokrahuoneisto kuudennessa kerroksessa. Hissiä ei ollut ja vessakin oli käytävällä. Tuo pieni rakas koti oli alku matkallamme erilaisiin asumisen ratkaisuihin, jotka vuosien varrella ovat vaihtuneet tarpeiden mukaan.
Asumismieltymyksemme ja mahdollisuutemme muuttuvat ajan myötä. Olemme itse asuneet vuokralla ja omistamassamme kodissa kerrostalossa, rivitalossa, paritalossa ja omakotitalossa. Olipa elämäntilanne mikä tahansa, asunnon vaihtoon ja hankintaan liittyy aina kysymyksiä ja päätöksiä, jotka vaativat tietoa ja asiantuntemusta. Siksi halusimme tarjota teille tässä Omakotilehdessä käytännön neuvoja onnistuneisiin asuntokauppoihin.
Valinnoilla on suuri merkitys, koska ne vaikuttavat arjen asumiskustannuksiin pitkän aikaa.
Monelle meistä pientaloasuminen merkitsee oman talon rakentamista tai ainakin remontointia. Meidän ensimmäinen omistusasuntomme oli omakotitalo, jonka rakensimme parikymppisinä 1980-luvun lopulla. Onkin ollut mielenkiintoista seurata rakentamismääräysten muutoksia vuosikymmenten varrella. Uusien vaatimusten, kuten energiatehokkuuden, rinnalla on ollut kiinnostavaa havaita myös vanhoja hyviä käytäntöjä, jotka ovat nousseet uudella tavalla esiin. Esimerkiksi 1980-luvun lopulla ollut vaatimus varaavasta takasta sähkölämmityksen varajärjestelmänä tuntuisi jälleen ajankohtaiselta. Valinnoilla on suuri merkitys, koska ne vaikuttavat arjen asumiskustannuksiin pitkän aikaa. Nyt rakentamista koskeva lainsäädäntö on muuttumassa ensi vuoden alussa. Keräsimme tähän lehteen lakiuudistuksen keskeisimmät kohdat pientaloasukkaan ja mökkiläisen kannalta.
Pientaloasuminen tarjoaa parhaimmillaan hyvää elämää, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan ympäristöön. Moni innostuu myös liittymään mukaan omakotiyhdistyksen toimintaan. Vuoden omakotiasukkaan tarina voi innostaa sinua osallistumaan aktiivisemmin omassa yhdistyksessäsi ja kunnassasi. Ensi kevään kunta- ja aluevaalit ovat yksi vaihtoehto vaikuttaa. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut yhteisten asumisasioiden hoitamisesta, nyt on hyvä aika harkita itse ehdolle asettumista!
Omakotiliitto on jo 77 vuoden ajan koonnut yhteen paremman asumisen ja rakentamisen puolestapuhujia. Haluan kiittää lämpimästi kaikkia mukana olevia omakotiaktiiveja yhdistyksissä ja piireissä. Erityiskiitokset haluan lausua nyt Omakotiliiton hallituksessa ja valtuustossa vapaaehtoisena toimineille henkilöille arvokkaasta työstänne pientalo- ja vapaa-ajan asumisen hyväksi liittokokouskauden päättyessä.
Hyvää loppuvuotta ja tunnelmallista joulunaikaa toivottaen,
Marju Silander
toiminnanjohtaja