Omakotiliiton väistyvien puheenjohtajien terveiset jäsenistölle.
Ari Rehnfors
Liittohallituksen puheenjohtaja
Toinen kauteni liittohallituksen puheenjohtajana päättyy vuodenvaihteessa. Pian päättyvä liittokokouskausi on varmasti sellainen, joka tulee jäämään aikalaisten mieliin ja historian kirjoituksiin. Tänä aikana koronapandemia vaikutti moniin asioihin liiton toiminnassa.
Mielenkiintoiset hetket kesken liittokokouskausieni saimme, kun liittohallitus pääsi valitsemaan kaksi kertaa liitolle uutta toiminnanjohtajaa. Asumisverkoston perustaminen eduskuntaan on merkittävä yhteydenpitotapa kaikkien eduskuntapuolueiden kansanedustajiin.
Liiton toimintaa on vahvasti kehitetty edelleen jäsenistön parhaaksi. Liiton jäsenistölle suunnatut ja järjestämät webinaarit ovat saaneet erinomaisen vastaanoton. Kotisivujen uudistus on hetki sitten saatu päätökseen. Paikallisyhdistysten ja piirien apuna toimii liiton asiansa osaava henkilökunta.
Liiton tämän vuoden merkittävin tapahtuma on Joensuussa pidettävä liittokokous. Se on ainutlaatuinen liiton historiassa, koska ensimmäisen kerran yhdistysten edustajat pääsevät osallistumaan myös etänä sekä äänestämään sähköisesti.
Jätän luottavaisin mielin puheenjohtajan tehtävät seuraajalleni. Toivotan hänelle jo nyt onnea ja menestystä tehtävässä. Lopuksi haluan kiittää Teitä kaikkia hyvästä yhteistyöstä. Muistakaa, että eteenne tulevat vaikeudet ovat voitettavissa.
Jarmo Kiuru
1. varapuheenjohtaja
Olen nyt ollut liiton hallituksessa kaksi kautta, ja sääntöjen mukaan kauteni ovat tulleet täyteen. On aika vastata uusiin haasteisiin, kun vanhat on käräjöity, sanoo eräs tuttavani.
Omakotiliitto on hyvä esimerkki kansalaisjärjestöstä. Kansalaisjärjestönä liiton tarkoitus on koota yhteen omakotiasujia. Järjestö tai sen jäsenet eivät tavoittele itselleen taloudellista asemaa, ja yhteiseksi hyväksi tehty työ tehdään rakkaudesta lajiin. Riippumattomana toimijana liiton keskeisin tehtävä on valvoa omakotiasujien etuja.
Edunvalvonta tapahtuu siellä, missä tärkeitä päätöksiä tehdään. Liiton tehtävänä on olla kuulolla, kun eduskunnassa tai Euroopan unionissa tehdään omakotiasujia koskevia päätöksiä. Liitto on mielestäni luonut itsestään uskottavan kuvan, jotta sitä kuullaan omakotiasujia koskevissa asioissa.
Vanhat aktiivit ovat joskus maininneet, että liitto on tullut pitkän matkan takavuosikymmenten tilanteesta. Matkanteko tuskin on pysähtynyt ja näkisin, että liiton on edelleen kehityttävä ja elettävä ajassa, jotta se voisi toteuttaa tarkoitustaan. Liiton tulisi ennen kaikkea pysyä houkuttelevana, jotta se saisi osaavia aktiiveja.
Harri Nurmi
2. varapuheenjohtaja
Pestini liittohallituksen jäsenenä ja sen varapuheenjohtajana päättyy tähän vuoteen, joten tämä on osaltani viimeinen kirjoitus. Annan paikkani uusille virkeille voimille jatkaa Omakotiliiton valtakunnallista hyvää työtä pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvojana.
Yhdistystoiminnassa näemme monenlaisia haasteita. Aktiiviset toiminnan vetäjät ikääntyvät, ja nuoremmilla on usein perhettä ja omat kiireensä. Usein yhdistystoiminnasta kiinnostunut henkilö tulee aktiivitoimijaksi hieman vanhemmalla iällä, kun suurimmat perhekiireet ovat rauhoittuneet.
Omakotiyhdistykset ovat merkittävässä roolissa vaikuttamassa esimerkiksi oman kuntansa alueen asukkaiden hyvinvointiin, palveluihin, kunnallis- ja kiinteistöveropäätöksiin tai kaavoitukseen. Yhdistykset myös järjestävät jäsenistölleen yhteisöllisiä tapaamisia, retkiä ja sopivat paikallisia etuja. Kaikki tämä vaatii aktiivisia tekijöitä.
Omakotiliitto keskusjärjestönä pyrkii avustamaan jäsenyhdistyksiään neuvonnalla ja tuottamalla materiaaleja toiminnan tukemiseksi. Yhdistyksen aktiivitoimija, käytäthän näitä Omakotiliiton palveluita ja apuvälineitä kehittämään oman yhdistyksesi toimintaa ja jatkuvuutta!