
Ota uuninpesän tuhkat talteen, haketa risut ja kerää kävyt. Niillä on käyttöä puutarhassa.
Kesäkaudella puutarhaan saatetaan hankkia säkkikaupalla multaa ja lannoitetta. Ostettavaa voi vähentää, jos hyödyntää kotitaloudessa syntyviä aineksia. Lehdet, korret ja naatit tekeytyvät mullaksi jo yksinkertaisen puu- tai metallikehikon sisällä, mutta keittiöjäte vaatii lämpökompostorin. Investointi kuitenkin kannattaa.
”Humus on tosi mahtava aine”, Omakotiliiton puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen kehuu kompostorissa syntyvää ainesta.
Hän kertoo, että istutuksille levitettynä se edistää maan mururakenteen syntymistä. Silloin vesi ja ravinteet pääsevät liikkumaan, kasvien juuristo tuuheutuu ja lehdistö komistuu.
Jo noin puolessa vuodessa syntyy ainesta, jota voi käyttää ohuena katteena puiden ja pensaiden alla.
”Puolikypsä humus on ravinteikasta. Se sopii puuvartisille kasveille keväällä annettavaksi lisäravinteeksi. Loppukesästä sitä ei voi suositella, sillä se voi haitata puuvartisten tuleentumista.”
Puuvartisia ovat monivuotiset puut, pensaat ja havukasvit. Jos humuksen antaa jälkikompostoitua niin, ettei siinä enää erotu lähtöaineita, se sopii kaikille kasveille. Se muhevoittaa kasvimaat ja kukkapenkkien istutusalustat.
Tuominen neuvoo kompostoimaan kaiken keittiössä syntyvän biojätteen, myös kahvinporot, vaikka niitä on vanhastaan ripoteltu suoraan kasvien juurille.
”Elintarvikejätettä ei saa Suomessa levittää suoraan maahan”, Tuominen muistuttaa lain kirjaimesta.
Tuhka korvaa kalkin
Myös uuninpesän tuhkasta on hyötyä puutarhassa. Tuhkaa levitetään kasveille pääasiassa keväisin tai syksyisin, jolloin se imeytyy hyvin kosteaan maahan. Talvella tuhkaa voi säilöä odottamaan esimerkiksi kuumuutta kestävään peltiämpäriin tai -tynnyriin.
Tuhkan happamuutta kuvaava pH-arvo on noin 12, eli se kalkitsee maata. Etenkin koivun tuhkaa pidetään myös ravinteikkaana. Puhtaan ja kuivan puun poltosta syntynyttä tuhkaa voi ripotella lähes kaikille koriste- ja hyötykasveille, paitsi happamassa viihtyvälle pensasmustikalle, alppiruusulle, atsalealle ja hortensialle. Jopa monet havut, kuten tuijat, ovat kalkinsuosijoita.
”Jos istutusryhmässä kasvaa sekaisin pensaita, perennoja ja havuja, siihen voi hyvin levittää tuhkaa.”
Nyrkkisäännön mukaan tuhkaa voi käyttää kymmenen litraa sadalle neliölle. Kirsi Tuominen kehottaa kuitenkin välillä tarkistamaan kasvualustan pH-arvon, ettei sitä suotta kalkitse liikaa. Happamuuden voi mitata esimerkiksi puutarhamyymälöistä saatavilla mittareilla.
Katetta risuista ja kävyistä
Risuja ja oksia ei tule kiikuttaa pihalta pois. Ne voi jättää lahopuiksi tai hakettaa. Risuhake toimii kompostin väliaineena ja maanpinnan katteena istutusryhmissä. Katteena se pidättää kosteutta ja on maatuessaan hyväksi maan mururakenteelle. Katteen levittäminen on kuitenkin huolellista työtä.
”Suomessa katteen kerrospaksuus on aika tarkka, viidestä seitsemään senttiä. Jos katetta on paksusti, maa pysyy keväällä pitkään jäässä. Syksyllä paksu kate voi estää maan jäätymisen eli se voi vaikuttaa kasvien tuleentumiseen. Jos taas katetta on vain vähän, sen merkityskin vähenee”, Kirsi Tuominen sanoo.
Hän vinkkaa keräämään jopa kävyt talteen.
”Käpykatteet ovat aika hauskan näköisiä vaikka yksittäisen puun tai pensaan alla.”
Ruohosilppu ravitsee
Nurmikon leikkuusta syntyvä ruohosilppu on hyvä jättää niille sijoilleen ravitsemaan nurmea. Jos sen kuitenkin haluaa kerätä pois, sitä voi ripotella kompostiin tehostamaan sen toimintaa. Ruohosilppu sopii myös kasvien juurille, komistamaan esimerkiksi kurpitsoita. Muuallekin kasvimaalle sitä voi lisätä pitkin kasvukautta, mutta puuvartisten kasvien juurille mielellään vain alkukesästä. Typpipitoisena se kiihdyttää kasvua, mikä ei ole enää suotavaa monivuotisten kasvien valmistautuessa talveen ja lepokauteen.
Jopa rikkakasveista on iloa
- Voit valmistaa nokkosista torjunta-ainetta tai lannoitetta.
- Kerää kilo nokkosia suureen saaviin. Lisää saaviin kymmenen litraa vettä ja anna nokkosveden tekeytyä muutaman päivän.
- Suihkuta nokkosvettä kasveille kirvojen hätistelemiseksi.
- Jos annat nokkosten olla vedessä kaksi viikkoa, saat nokkoskäytettä.
- Laimenna nokkoskäyte suhteessa yksi litra tiivistettä kymmeneen litraan vettä. Lannoita sillä kasveja maan kautta, älä suihkuta lehdistöön.
Jäsen, muistathan ilmaisen piha- ja puutarhaneuvonnan!
Soita maksuttomaan neuvontanumeroomme
Katso puhelinnumero ja neuvonta-ajat piha- ja puutarhaneuvonnan sivulta.
Kysy sähköisesti
Voit lähettää kysymyksesi myös sähköisellä lomakkeella. Saat vastauksen sähköpostiisi. Katso lisätietoja piha- ja puutarhaneuvonnan sivulta.