
Kompostointi ei ole vaikeaa, mutta hyväksi havaituilla nikseillä kotikompostointi toimii entistä varmemmin. Hyvinvoiva komposti muistuttaa täytekakkua, ja artikkelin luettuasi tiedät, millä tavalla.
Kurkista kompostiin ja ota aistit avuksi! Hyvin hoidetun kompostorin tuoksu on multainen, kuin maa keväällä lumien sulaessa. Komposti on painunut selvästi alaspäin viime täytöstä ja lämpö pöllähtää kasvoille. Mittari näyttää 55 astetta. Pieneliöillä on asiat mallillaan.
Nakkaa päälle uutta tavaraa ja perään kolmasosan verran seosainetta. Kompostissa pätee yksinkertainen neuvo: Veit sitä taikka tätä, älä peittämättä jätä. Sekoittaa ei kannata, ellei kompostissa ole jotain vikaa, jottei turhaan häiritse pieneliöiden uurastusta.
Oikea kompostori omaan tarpeeseen
Komposti kannattaa valita vaativimman kompostoitavan mukaan. Jos keräät elintarvikejätettä lämpökompostiin, heitä samaan myös puutarhajäte. Jos kompostoit käymäläjätettä, samaan sopivat myös ruoka- ja puutarhajäte. Ei ole tarpeen hankkia useampaa kompostoria, sillä komposti toimii sitä paremmin, mitä pienempi ja täydempi se on.
Kompostin voi hyvin tehdä itsekin, kunhan varmistaa, että se on määräysten mukainen. Elintarvikekompostorin täytyy olla hyvin jyrsijä- ja lämpöeristetty. Käymäläjätekompostin valumavedet eivät saa valua ympäriinsä, mutta ne voi kerätä ja käyttää vedellä laimennettuna lannoitteena kasveille.
Komposti kannattaa sijoittaa niin, että sen käyttö on mahdollisimman helppoa ja päivittäisen reitin varrella, sillä lumihangessa kompostorille ei ole mukava tarpoa. Kaivon tai ojan läheisyyteen kompostia ei tule sijoittaa.

Komposti kuin täytekakku
Kompostoiminen ei ole vaikeaa, maatuuhan kaikki eloperäinen luonnossa itsestään. Kotikompostorissa toivotaan kuitenkin nopeaa maatumista, ja siksi hyvä hoito on tarpeen.
Hyvinvoiva komposti muistuttaa täytekakkua, jossa ilmavat ja tiiviit kerrokset vaihtelevat, ja jossa happi, kosteus ja hiili-typpitasapaino ovat kunnossa.
Ilmavuutta kompostiin tuo seosaine, joka koostuu karkeasta ja hienosta aineksesta. Risuhake, olki, kuorike tai kutterinlastu ovat karkeaa ja ylläpitävät ilman kiertoa. Sahanpuru, turve, lehdet tai neulaset ovat hienoa ainesta ja imevät kosteutta. Säilytä seosaine talvella mahdollisuuksien mukaan lämpimässä tilassa, sillä kylmä seosaine voi hidastaa kompostorin toimintaa.
Ongelmatilanteissa maatuminen hidastuu. Liian kosteassa kompostissa ei ole tilaa hapelle, jolloin komposti alkaa haista. Lisää tällöin kosteutta imevää seosta ja sekoita.
Muurahaiset kielivät liian kuivasta kompostista. Tällöin auttaa esimerkiksi ämpärillinen lämpöistä vettä, johon voi keväisin lisätä hiivapaketin ja pari kourallista sokeria. Hyviä kastelunesteitä ovat myös keittovedet, kahvi, soppaliemi ja käsitiskivedet. Nokkosvesi ja virtsa ovat kompostin eliksiiriä.
Tärkeä hiili-typpi-tasapaino
Jos kompostin lämpötila ei nouse tarpeeksi, vaikka kosteus ja ilmankierto ovat kohdillaan, löytyy syy usein hiili-typpisuhteesta, ja etenkin typen puutteesta. Typpeä on elintarvike- ja tuorepuutarhajätteessä. Kompostissa pitäisi olla hiilipitoista ainesta noin kolmasosa, loput typpipitoista. Typen puutteessa kompostia kannattaa ruokkia virtsalla tai kanankakalla.
Jos taas typpeä on liikaa, käy nenään selvä ammoniakin haju. Tällöin tasapainoa tuo hiilipitoinen seosaines, kuten risuhake tai sahanpuru.
Monipuolinen pieneliöstö – home, sienet, toukat ja madot – kertoo hyvinvoivasta kompostista. Kaikilla pieneliöillä on oma makunsa ja tehtävänsä kompostissa.
Muista jättää biojäte pakkaamatta, kun kompostoit omassa kompostorissa. Pienennä suurikokoiset jätteet, kuten paksut hedelmien kuoret, kananmunankuoret sekä isot ja paksut kasvien lehdet ennen kompostoriin laittoa. Näin helpotat pieneliöiden työtä.
Talvellakaan komposti ei mene pilalle jäätyessään. Pieneliöt jatkavat työtään keväällä ilmojen lämmetessä.
Näin hyödynnät kompostijätteen

- Suoraan kompostorista saatavaa puolikypsää humusta, pihan eliksiiriä, voi käyttää puuvartisille kasveille, kurpitsalle, nurmikolle ja marjapensaille.
- Kukkiville kukille ja vihanneksille kannattaa käyttää pidemmän ajan kompostoitunutta, kypsää humusta, joka on rakenteeltaan hienompaa ja jossa ravinteita on vähemmän.
- Humuksen voi antaa jatkokompostoitua vaikka kasana pihalla, erillistä jälkikompostoria ei tarvita, kunhan suojaa kasan sateelta, jotteivat ravinteet valu hukkaan.
- Humuksen ravinnepitoisuuden voi testata istuttamalla siihen vaikka rairuohoa. Jos ruoho itää parissa päivässä, humus on kypsää. Hidas itäminen kertoo korkeasta ravinnepitoisuudesta.
- Vuoden verran maatuneesta humuksesta voi tehdä multaa sekoittamalla joukkoon savea ja hiekkaa.
Puutarhaneuvoja Kirsi Tuomisen vinkkejä kompostorin valintaan:
Kirsi Tuominen on itse kompostoinut monenlaisissa kompostoreissa, eikä selkeää suosikkia ole.
Kompostorin ulkonäöllä ei välttämättä ole yhteyttä siihen, miten komposti toimii. Tärkeää on ymmärtää, miten kompostia hoidetaan niin, että pieneliöt viihtyvät.
Valinnassa kannattaa keskittyä siihen, kuinka hyvin kompostori on eristetty, erityisesti jos kompostoidaan ympäri vuoden.
Muuta huomioitavaa: Onko ulkokuori sellainen, jota haittaeläimet eivät pääse jyrsimään helposti rikki? Miten tyhjennys tehdään, saako kannen ja tyhjennysluukun helposti auki? Onko tyhjentäminen helppoa? Onko kompostorin korkeus kaikille käyttäjille sopiva? Pystyykö kompostorin tilavuutta mahdollisesti laajentamaan esimerkiksi lisäosilla? Mihin suotovedet ohjautuvat? Onhan kompostori määräysten mukainen?
Oma kompostori vai biojätekeräys?
- Uudistuvien jätemääräysten mukaan kotitalouksien on joko kompostoitava kotitalousjätteensä itse tai tilattava biojätesäiliö omaan tai yhteiskäyttöön.
- Kompostoinnista ei saa aiheutua ympäristö- tai terveyshaittoja.
- Kunnissa on erilaiset säädökset kompostoinnille. Tarkista kuntakohtaiset säädökset koti- ja mökkikunnasta.
- Tee kompostorista ilmoitus paikalliseen jätehuoltoyhtiöön etenkin silloin, jos haluat pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä.
- Tarkista alueelliset sijoitusmääräykset. Miten kaukana rajasta kompostorin tulee sijaita? Onko muuta huomioitavaa?
Asiantuntijana Omakotiliiton piha- ja puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen.
Jäsen, muistathan ilmaisen piha- ja puutarhaneuvonnan!
Soita maksuttomaan neuvontanumeroomme
Katso puhelinnumero ja neuvonta-ajat piha- ja puutarhaneuvonnan sivulta.
Kysy sähköisesti
Voit lähettää kysymyksesi myös sähköisellä lomakkeella. Saat vastauksen sähköpostiisi. Katso lisätietoja piha- ja puutarhaneuvonnan sivulta.
Tutustu Omakotiliiton webinaaritallenteisiin:
Vinkit onnistuneeseen kompostointiin
Kompostointi kannattaa – ota biojäte hyötykäyttöön omalle pihalle.
Kuinka kompostointi onnistuu omalla pihalla?
Puutarhaopettaja Kirsi Tuominen kertoo vinkit kompostin perustamiseen ja hoitoon.
Kuinka onnistua kompostoinnissa?
Käytännön vinkit kompostoinnissa onnistumiseen.