
Hometalon ostaminen on valitettavan yleistä. Asumisterveysliitto AsTe ry:n toiminnanjohtaja ja sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö on tehnyt työtä aiheen parissa miltei 30 vuotta.

Nykyään nuoret perheet ostavat enemmän hometaloja kuin hänen uransa alussa, vaikka AsTeen koko toiminta tähtää siihen, että määrä pienenisi.
”Asuntokauppaa tehdään 70-prosenttisesti tunteella ja 30-prosenttisesti järjellä. Me olemme yrittäneet tehdä 30 vuotta työtä, että prosenttisuhde olisi päinvastoin”, Hannele Rämö sanoo.
Tietysti Rämö painottaa myyjän vastuuta, ainakin silloin, kun talon kunto on tiedossa. Hän kiittelee Omakotiliiton ja AsTeen järjestämissä asumisterveysilloissa käyviä ihmisiä siitä, että nämä haluavat kaiken mahdollisen tiedon välttääkseen tilanteen, jossa ovat myymässä hometaloa.
*
Asumisterveysliittoon tulee vuosittain noin 5 000 yhteydenottoa, mikä kielii ongelman suuruudesta. Vuosittain yhteydenottajista 300400 perhettä jää homeloukkuun. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, todellista määrää ei tiedä kukaan.
Taloudellisella homeloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa vakituisessa asunnossa on kosteus- tai homevaurio, jonka korjaamiseen tarvitaan enemmän lainaa kuin vakuusarvo kattaa. Juuri käynnistynyt, Hengitysliiton vetämä yhteishanke VNTEAS selvittää asumisterveysloukkuun jääneiden kokonaismäärää ja sisäilmaongelmien syitä. Loukkuja voivat aiheuttaa homeen lisäksi esimerkiksi haitta-aineet ja kemialliset sisäilmaongelmat.
Moni Asumisterveysliittoon soittavista haluaa keskustella nimenomaan Hannele Rämön kanssa, koska tietää tämän selvinneen omasta hometalopainajaisestaan.
Rämöt ostivat 1990- luvun alussa talon, jossa vakavat ongelmat eivät normaalilla tarkastuksella tulleet esille. Koko seitsenhenkinen perhe altistui homeelle ja sairastui pahasti. Perhe joutui elämään kahden talon loukussa niin rahattomina, ettei lapsille riittänyt ruokaa, eikä siihen aikaan sosiaalihuolto tullut apuun.
Yli kymmenen vuoden oikeustaistelu ei johtanut kaupan purkamiseen, pelkästään vaatimattomaan hinnanalennukseen. Lopulta perhe selviytyi velkajärjestelyn avulla, ja Hannele Rämö jopa opiskeli uuden ammatin rakennusalalta auttaakseen muita välttymään samoilta ongelmilta.
*
Rämä saa kuulla soittajilta lohduttomia tarinoita, jotka eivät läheskään aina pääty hyvin.
Viime vuosina homeloukkuihin jääneiden ongelmat ovat alkaneet kertautua esimerkiksi päihdeongelmilla, ja joskus vaikeudet ulottuvat isovanhempiinkin, jotka ovat taanneet nuorten perheiden asuntolainan.
”Jos saa tällaisen negatiivisen lottovoiton, se on katastrofi ja inhimillinen tragedia. En tiedä mitä kauheaa pitää tapahtua, ennen kuin valtiovalta puuttuu tähän tilanteeseen, ja ihmisille saadaan apua”, hän sanoo.