Lausunto ympäristöministeriön asetuksesta rakennuksen ilmastoselvityksestä
Asia: VN/14758/2021 Lausunnon saaja: Ympäristöministeriö
1. Asetuksen yleinen palaute
a. Onko asetuksessa kuvattu arviointimenetelmä selkeä ja ymmärrettävä? En osaa sanoa
b. Onko asetuksessa esitetty arviointimenetelmä mielestäsi tarpeeksi kattava, jotta se osaltaan tukee hiilineutraaliuden saavuttamista Suomessa? En osaa sanoa
c. Onko asetuksessa esitetty arviointimenetelmä mielestäsi sekä uusille että korjattaville rakennuksille? En osaa sanoa
d. Soveltuuko asetuksessa esitetty arviointimenetelmä mielestäsi käytettäväksi rakennuksen suunnittelun aikana ennen rakentamisluvan hakemista? En osaa sanoa
e. Muita yleisiä kommentteja:
Suomen Omakotiliitto ry kiittää mahdollisuudesta lausua ympäristöministeriön asetuksesta koskien rakennuksen ilmastoselvitystä.
Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajanasuntoa. Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö ja edistämme pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta).
Sääntelyn tulee olla lähtökotaisesti kohtuullista, kannustavaa ja teknologianeutraalia. Tällä asetuksella säädetään uudesta rakentamiseen liittyvästä lisävelvoitteesta, jolla tavoitellaan vähähiilistä rakentamista. Omakotiliitto pitää hyvänä, että ilmastoselvityksessä voidaan käyttää yleisesti hyväksyttyä menetelmää päästötietojen osalta. Omakotiliitto muistuttaa, että sääntelyssä ja asetuksissa huomioidaan pientalorakentamisen mahdollistuminen jatkossakin myös omatoimisesti, kuten omakoti- ja paritalojen rakentaminen. Kuluttajille tulee tarjota tarvittava selkeä tieto asetuksen tuomista lisävelvoitteista. Asetuksen ei tulisi nostaa pientalorakentamisen kustannuksia.
Lainsäädännön voimaantulon aikataulu on tiukka. Asetus liittyy keskeisesti rakentamislakiin, jossa on myös erittäin tiukka aikataulu. Jos rakentamislain voimaantulo siirtyy, tulee vastaava huomioida tämän asetuksen voimaantulossa.
2. Kommentit asetusluonnoksen pykäliin
22 § Ilmastoselvityksen laadinta ja päivittäminen
Omakotiliitto toteaa, että pientalorakentamisessa kuluttajalla tulee olla riittävä tieto miten ilmastosuunnitelma laaditaan ja päivitetään. Esityksen mukaan pääsuunnittelijan, rakennussuunnittelijan ja erityissuunnittelijan on tehtäviensä mukaisesti laadittava ilmastoselvitys suunniteltaessa rakentamislain 38 §:n soveltamisalaan kuuluvaa uutta rakennusta tai rakennuksen laajamittaista korjausta. Ilmastoselvitys on päivitettävä ennen rakennuksen käyttöönottoa, jos lupavaiheen ilmastoselvityksen perusteena oleviin suunnitelmiin on tullut ilmastoselvitykseen vaikuttavia muutoksia. Rakentamisluvassa tai aloituskokouksessa sovitun rakennusvaiheen vastuuhenkilön on tehtävä merkintä rakennustyön tarkastusasiakirjan yhteenveto-osaan siitä, että rakennustyö vastaa ilmastoselvityksessä esitettyä. Ilmastoselvityksen laatijoiden osaaminen tulee vastata esitettyjä vaatimuksia ja huolehtia laatijoiden lisäkouluttamisesta tarpeen ja tilanteen mukaan.
23 § Ilmastoselvityksen sisältö
Omakotiliitto toteaa, että ilmastoselvityksen sisältö on laaja sisältäen esityksen mukaan vähintään seuraavat tiedot:
1) pysyvä rakennustunnus;
2) rakennuksen käyttötarkoitusluokka tai -luokat;
3) uuden rakennuksen tai laajamittaisen korjauksen toimenpidealueen lämmitetty nettoala;
4) rakennuspaikan pinta-ala;
5) vähähiilisyyden arvioinnin tulokset erikseen kullekin käyttötarkoitusluokalle sekä niiden summana yhteenlaskettuna;
6) rakennuksen suunniteltu käyttäjämäärä;
7) rakennuksen laskennallinen ostoenergian kulutus
8) käytettyjen arviointijaksojen pituudet;
9) arviointiin sisältyvien kantavien rakenteiden pääasiallinen rakennusmateriaali
10) rakennuksen tavoitteellinen käyttöikä;
11) arvioinnissa käytetyt laskentaohjelmistot;
12) ilmastoselvityksen päiväys;
13) selvityksen laatijan nimi ja koulutus.
Selvitys tulee esittää selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa.
Silander Marju
Suomen Omakotiliitto ry