Ostaisitko sinä auton ilman huoltokirjaa?
Kolme neljästä suomalaisesta haaveilee pientaloasumisesta – ja noin puolet nimenomaan omakotitalosta. Mutta vaikka unelmoimme omasta talosta, pihasta ja linnunlaulusta, muistammeko huolehtia taloistamme?

Samaan aikaan kun lainsäädäntö tuo uusia vaatimuksia, esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseen ja päästöttömien lämmitysmuotojen käyttöönottoon, ovat vuosittaiset perusremontit pientaloasujan arkea. Haluan tässä kirjoituksessa nostaa esiin erityisesti rakenteista ja talotekniikasta huolehtimisen. Terve ja turvallinen koti ei synny sattumalta – suunnitellut huollot ja remontit säästävät pitkän pennin ja ehkäisevät ikäviä yllätyksiä.
Energiaremontteja on vuosien varrella tehty kiitettävästi. Tätä on tukenut esimerkiksi kotitalouksille suunnatut avustukset, kuten tuki öljylämmityksestä luopumiseen – jonka jatkamista hallitus on ehdottanut lisäbudjetissa. Kuitenkin yleinen talouden epävarmuus kiristää kukkaronnyörejä, ja remontteja lykätään. ROTI-raportissa nousi esiin huoli myös pientalojen korjausrakentamisen hiipumisesta. Samoin tuore Mökkibarometri kertoo, että kesämökeillä on käytetty vähemmän rahaa korjauksiin. Joskus remontti jää tekemättä myös siksi, ettei lainaa saa – pankki voi katsoa, ettei vakuudet riitä. Ja toki moni pohtii, kannattaako omaa taloa ylipäätään remontoida: mikä on alueen tulevaisuus kymmenen vuoden päästä? Entä rakennuksen käyttöikä?
Uskon kuitenkin, että juuri nyt voi olla hyvä hetki tarttua itse pensseliin tai vasaraan – tai tilata ammattilainen hommiin. Materiaalien hinnat ovat tasaantuneet ja työvoimaakin kuulemma on paremmin saatavilla. Haastankin sinut katsastamaan kotitalosi tänä kesänä. Meillä rintamamiestaloomme on huoltosuunnitelman mukaan tulossa julkisivumaalaus heinäkuussa. Mistä sinä lähdet liikkeelle?
Kun työt on saatu valmiiksi, on aika päivittää talon huoltokirja. Niin – onhan sinulla sellainen? Omakotiliiton kyselyn mukaan yllättävän monelta omakotiasujalta huoltokirja vielä puuttuu. Jos sinulla jo on huoltokirja, nyt on hyvä hetki kirjata tehdyt remontit ja luonnostella suunnitelmaa seuraaville vuosille – vaikka kymmenen vuoden päähän. Ja jos huoltokirjaa ei vielä ole, tänään on erinomainen päivä aloittaa sen pitäminen. Kysy vaikka meiltä neuvoja – autamme mielellämme. Huoltokirja on sijoitus tulevaisuuteen ja vaikuttaa myös kotisi arvoon.
Ostaisitko sinä auton ilman huoltokirjaa?
ROTI 2025
ROTI 2025 eli Rakennetun omaisuuden tila ja kehitys 2025 -raportti kokoaa yli 100 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Seuraa meitä verkossa!