Ställ systemen i skick, uppvärmningssäsongen närmar sig
När hösten kommer kan det innebära ett tryck uppåt på el- och fjärrvärmepriserna. Priserna är som högst på vintern. Som ett resultat av detta förbättras lönsamheten för energibesparande åtgärder när vintern närmar sig, även i tjänstefastigheter. Väl fungerande utrustning och system slösar inte med energi.
”Till exempel förbättras besparingseffekten av att sänka rumstemperaturen i samma takt som priserna stiger. På hösten när vädret blir svalare kan kroppen längta efter en varm rumstemperatur, men när människorna vänjer sig vid den svalare temperaturen kan man gradvis sänka inomhustemperaturen en aning”, konstaterar expert Minna Tolvanen på Motiva.
Tolvanen tycker att det är förnuftigt att underhålla en byggnad så att man redan under hösten ser till att all utrustning och alla system fungerar som de ska, så bjuder vintern inte på dyra överraskningar när utrustningen fungerar som den ska.
”Jag rekommenderar till exempel att man kontrollerar att automatiken i ett hybridvärmesystem fungerar redan under de första frostnätterna. Det är även skäl att säkra att den automation som följer spot-elen, dvs. börspriset på el och inställningen av den ventilation som behövs fungerar”, påminner Tolvanen.
Spara el genom flexibel förbrukning
Energibesparing i stora byggnader och lokaler handlar i allt högre grad om flexibel förbrukning och tidsstyrning eller till och med begränsning av elanvändningen under dyra nationella förbrukningstoppar. Därför är automationsstyrningen och dess funktioner viktiga för att uppnå besparingar i totalförbrukningen. Under perioder med dyr elektricitet kan man t.ex. minska ventilationseffekten något eller dämpa belysningen.
Det uppstår t.ex. förbrukningstoppar på morgonen när ventilationsaggregaten startar samtidigt. Det lönar sig att differentiera maskinernas drifttider med 5–10 minuters mellanrum, så att den effekttopp som uppkommer vid start fördelas jämnare.
Övriga tips till höstunderhållet
- Testa radiatortermostaternas och värmenätets funktion i god tid. Lufta radiatorerna vid behov och se till att värmenätet är balanserat. Kom också ihåg att kontrollera ventilationsvärmenätet.
- Man värmer utrymmena efter behov, med beaktande av de utrymmesspecifika temperaturrekommendationerna.
- Det finns ingen anledning att värma upp tomma utrymmen i onödan. En temperatur på cirka 16 grader Celsius är tillräcklig i dem.
- Byte av ventilationsfilter och kontroll av börvärdena.
- Efter pollensäsongen är det en god idé att byta filter. Förutom ren inomhusluft säkerställer man även att tryckskillnaden över filtret är korrekt. En hög tryckdifferens ökar behovet av fläktkraft, vilket i sin tur återspeglas i ökad elförbrukning.
- Temperaturen på inblåsningsluften några grader under den önskade rumstemperaturen (utom i luftuppvärmda utrymmen). Grundvärmen i byggnader bör komma från värmenätet, inte från ventilationsnätet.
- Testning av funktionen hos elektriska värmesystem och kontroll av börvärdena.
- Det är bra att testa och kontrollera driften regelbundet, om regleringen av elvärmen inte fungerar som den ska kan uppvärmningen snabbt bli en stor extrakostnad.
- Minimera effekttoppar i fjärrvärmen genom automatisering och sänk effektavgifterna.
- Om grundavgiften för fjärrvärme baseras på maximal effekt lönar det sig att begränsa förbrukningstopparna med hjälp av automation genom att förutse värmebehovet eller tillfälligt begränsa uppvärmningen av vissa utrymmen.
Mer information:
expert Minna Tolvanen
Motiva Ab
minna.tolvanen@motiva.fi
tfn 050 526 5194
Kommunikationsforumet för husteknik
Enligt förpliktelserna i direktivet om byggnaders energiprestanda och energieffektivitet sköts kommunikationen för förbättring av de olika värme- ventilations- och luftkonditioneringssystemens energieffektivitet via Kommunikationsforumet för husteknik, som består av aktörer inom branschen. Motiva koordinerar forumets verksamhet på uppdrag av miljöministeriet.