Asumismenot 2012 -tutkimus: Kotitalouksien asumismenot nousevat vuoteen 2016 mennessä 10 prosenttia

Julkaistu

Asuminen sähkölämmitteisessä 120 neliön omakotitalossa maksaa Helsingissä ja Espoossa 1800 euroa ja Kouvolassa ja Porissa puolet vähemmän eli 900 euroa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla lapsiperheet maksavat omakotiasumisesta lähes 400 euroa enemmän kuukaudessa kuin rivitaloasumisesta.

Lapsiperheet maksavat asumisestaan pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa enemmän kuin Kouvolassa ja Porissa

Suomalaisten asumismenot nousevat 10 prosenttia vuosina 2012–2016. Eniten nousevat vuokralla asuvien kotitalouksien menot, 12 prosenttia. Velallisessa omistusasunnossa asuvien menot nousevat noin 10 prosenttia.

Energian hintojen nousun rauhoittumisen myötä vähiten nousevat eläkeläisten asumismenot, noin kuusi prosenttia.

Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, jossa tarkasteltiin nyt toistamiseen kotitalouksien asumismenoja.

Lapsiperheet maksavat vuokra-asunnosta pääkaupunkiseudulla 400 euroa enemmän kuin Kouvolassa ja Porissa

Lapsiperheen asuminen vuokralla 90 neliön kerrostalohuoneistossa maksaa Helsingissä ja Espoossa 1200 euroa. Kouvolassa ja Porissa asuminen samankokoisessa vuokra-asunnossa maksaa 800 euroa kuukaudessa. Vastaavasti asuminen 30 neliön vuokrayksiössä maksaa Helsingissä miltei 600 euroa kuukaudessa. Kouvolassa, Porissa, Hämeenlinnassa ja Lahdessa yksiön vuokra on 350 – 400 euroa kuukaudessa.

Lapsiperhe maksaa Helsingissä yli 2000 ja Porissa ja Kouvolassa runsaat 1000 euroa kuukaudessa omistusasumisesta

Lapsiperheen asuminen maksaa pääkaupunkiseudulla jopa yli kaksi kertaa enemmän kuin Porissa, Kouvolassa, Oulussa ja Rovaniemellä. Ero selittyy pääkaupunkiseudun korkeilla asuntojen hinnoilla. Lapsiperheen kerrostaloasuminen maksaa omistusasunnossa Helsingissä keskimäärin runsaat 2000 euroa, kun edellä mainituissa neljässä kaupungissa siihen riittää runsas 1000 euroa. Rivitaloasuminen maksaa Helsingissä ja Espoossa 90 neliön omistusasunnossa 1700 euroa ja Kouvolassa ja Porissa noin 900 euroa kuukaudessa.

Omakotiasumisen hinta Helsingissä ja Espoossa omaa luokkaansa

Asuminen sähkölämmitteisessä 120 neliön omakotitalossa maksaa Helsingissä ja Espoossa 1800 euroa ja Kouvolassa ja Porissa puolet vähemmän eli 900 euroa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla lapsiperheet maksavat omakotiasumisesta lähes 400 euroa enemmän kuukaudessa kuin rivitaloasumisesta.

Toisaalta omakotiasukkaat asuvat huomattavasti väljemmin kuin kerros- ja rivitaloasukkaat. Laskelmissa ei ole huomioitu piha- ja ulkotöiden hintaa, mikä saattaa olla iso osa asumismenoja.

Velanhoitomenojen kasvuun syytä varautua tulevina vuosina

Kovimmat nousupaineet kohdistuvat tulevina vuosina velanhoitomenoihin, sillä korkotason ennakoidaan nousevan vuoteen 2016 mennessä selvästi nykyistä korkeammalle. Toisaalta koronnousun vaikutusta lieventää kotitalouksien asuntovelkojen lyheneminen tarkastelujakson aikana.

Toisaalta menojen nousu on hyvin tapauskohtaista, mihin vaikuttaa muun muassa asuinkiinteistön korjaustarve ja omakotitalojen lämmitystavan muutos. Näiden vaikutus on suhteellisesti suurin pienituloisilla ja eläkeläisillä, joilla asuminen vie entistä suuremman osan nettotuloista.

Energian hinnan nousun pysähtyminen leikkaa asumismenojen kasvua

Matala korkotaso pienentää asuntovelallisten omistusasujien menoja tämän ja ensi vuoden aikana. Vielä viime vuonna eri energiamuotojen kalleus nosti asumismenoja, mutta hintojen nousun tasaantuessa energialasku jää lähivuosina arvioitua vaisummaksi. Tulevina vuosina energialaskuun vaikuttavat myös vero- ja energiatehokkuutta sääntelevät määräykset.

Asumismenot–tutkimuksen toteutti Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilauksesta Pellervon taloustutkimus PTT. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka paljon kerrostalossa asuvien suomalaisten kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista menee asumiseen. Asumismenoja tarkasteltiin edustavien esimerkkikotitalouksien näkökulmasta 15 suurimmassa kaupungissa sekä vuokra- että omistusasumisen osalta. Kokonaiskustannukset laskettiin huomioimalla sekä pääoma- että hoitokustannusten alaerät. Laskelmat osoittavat konkreettisesti sen, kuinka paljon eri kotitaloustyypeiltä kuluu keskimäärin rahaa asumiseen.

Laskelmien lisäksi tutkimuksessa nostetaan esille ajankohtaisia asioita, jotka vaikuttavat asumiseen keskipitkällä aikavälillä.

Tutkimusaineistosta on tarvittaessa mahdollisuus tuottaa tiedotusvälineiden käyttöön laskelmia asumismenoista huoneistokoon, perhetyypin ja tuloluokan mukaan sekä alueittain.

Lisätietoja:

Suomen Kiinteistöliitto:
pääekonomisti Jukka Kero, puh. 050 548 0231, jukka.kero@kiinteistoliitto.fi
toimitusjohtaja Harri Hiltunen puh. 050 551 1295, harri.hiltunen@kiinteistoliitto.fi

Pellervon taloudellinen tutkimuskeskus PTT:
ekonomisti Sami Pakarinen, puh. (09) 3488 8401, sähköposti: sami.pakarinen@ptt.fi
tutkimusjohtaja Markus Lahtinen, puh. 050 4913 842, sähköposti: markus.lahtinen@ptt.fi
ekonomisti Veera Laiho, puh. (09) 3488 8420, sähköposti: veera.laiho@ptt.fi

Suomen Omakotiliitto:
toimitusjohtaja Juhani Nenonen, puh. (09) 680 3710, juhani.nenonen@omakotiliitto.fi

Liite:


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.