Stadgar
Finlands Egnahemsförbundet rf:s gällande stadgar
Namn, hemort och språk
1§
Föreningens namn är Finlands Egnahemsförbund rf, på finska Suomen Omakotiliitto ry och på engelska Finnish Home Owners’ Association. Föreningens hemort är Helsingfors stad och verksamhetsområdet är hela landet. I dessa stadgar används benämningen förbundet om föreningen.
Förbundet är finsk- och svenskspråkigt, protokollspråket är finska.
Syfte och verksamhetsformer
2§
Förbundets syfte är att som en partipolitiskt obunden, riksomfattande intresse- och centralorganisation
- försvara och övervaka juridiska, ekonomiska och samhälleliga rättigheter för ägare av och boende i egnahemshus, fritidsbostäder och aktiebostäder,
- arbeta för att utveckla och förnya lagstiftning som gäller dem samt
- påverka och styra ökningen och utvecklingen av nämnda boendeformer samt åtgärder som syftar till att förbättra boendetrivseln.
3§
För att förverkliga sitt syfte gör förbundet som följer:
- samarbetar med riksomfattande, regionala och lokala myndigheter inom sitt verksamhetsområde samt med organ och sammanslutningar
- påverkar utvecklingen av ärenden inom sitt verksamhetsområde på en internationell, riksomfattande, regional och lokal nivå
- deltar i beredningen och beslutsfattandet beträffande ärenden inom sitt verksamhetsområde
- leder utvecklingen av organiseringen inom sitt medlemsfält
- stödjer sina distrikts- och medlemsföreningars verksamhet och utvecklingen av den samt härigenom även deras enskilda medlemmar
- företräder sin medlemskår i hemlandet och utlandet
- ordnar utbildnings-, kultur- och publikevenemang samt
- erbjuder åt sina medlemmar de tjänster de behöver
Förbundet kan för att stödja sin verksamhet
- bedriva publicerings- och förlagsverksamhet,
- sälja rådgivnings- och organisationsmaterial som anknyter till verksamhetsområdet,
- ta emot bidrag, donationer och testamenten,
- verkställa penninginsamlingar och lotterier,
- äga aktier i aktiebolag som bedriver verksamhet med samma inriktning,
- skaffa och äga fastigheter och aktier som behövs för verksamheten,
- bedriva projektverksamhet för att främja boende i småhus,
- ansluta sig som medlem i inhemska och internationella organisationer som främjar förbundets syften samt
- förvalta och grunda fonder och stiftelser.
Bestämmelser om medlemskap
4§
Som medlem i förbundet kan godkännas en registrerad förening, vars syfte är att försvara och övervaka juridiska, ekonomiska och samhälleliga rättigheter för ägare av och boende i egnahemshus, fritidsbostäder och aktiebostäder samt av sådana föreningar bildade registrerade distriktsorganisationer. Som en allmän term för alla dessa används benämningen medlemsorganisation.
Medlemskap ansöks skriftligt av förbundets styrelse. Ansökan ska innehålla
- stadgarna för den organisation som ansöker om medlemskap samt
- en redogörelse över medlemsantalet och en förbindelse att iaktta förbundets stadgar och dess organs beslut, om detta inte redan framkommer i stadgarna för den förening som ansöker om medlemskap.
Förbundsstyrelsen kan utöver ordinarie medlemmar även godkänna en fysisk eller juridisk person som stödmedlem i förbundet, till vilken förbundet årligen skickar en räkning på medlemsavgiften för stödmedlem. Stödmedlemmar har inte rösträtt, yttranderätt eller närvarorätt vid förbundets möten utan ett separat beslut av mötet.
Förbundsstämman kan kalla mycket meriterade tidigare ordföranden i förbundet till hedersordförande och mycket meriterade personer i medlemsorganisationerna till hedersmedlemmar.
5§
En medlemsorganisation ska som en del av förbundets verksamhet och i enlighet med dess anvisningar hålla förbundet informerat om
- kontaktuppgifterna för sin medlemskår,
- ändringar i sina stadgar och sin förvaltning,
- rättshandlingsförmågan för någon medlem i förtroendeuppdrag eller andra uppgifter för förbundet eventuellt har upphört samt
- sådana projekt, beredningar, beslut, publikationer eller andra omständigheter på lokal eller regional nivå som kan vara av betydelse för förbundets verksamhet.
Dessutom ska medlemsorganisationen stödja förbundets verksamhet genom att
- till dess organ föreslå sådana av sina medlemmar som är kunniga, intresserade av förbundets verksamhet och engagerade i dess verksamhet,
- bistå förbundet i dess forskningsverksamhet och insamling av information samt
- bereda förbundets företrädare yttranderätt på medlemsorganisationens möten samt i förväg informera om projekt som påverkar medlemsorganisationens och förbundets relationer.
6§
En medlemsorganisation har rätt att utträda ur förbundet genom att meddela om det skriftligt till förbundsstyrelsen eller dess ordförande eller genom att meddela om utträdet till förbundsstämman för anteckning i protokollet. I och med utträdet upphör förbundets och medlemsorganisationens skyldigheter gentemot varandra. Utträdet träder i kraft efter det halvår som följer efter meddelandet om utträde. Betalade medlemsavgifter returneras inte.
Organisationen får kontakta personmedlemmarna i den utträdande medlemsföreningen och erbjuda dem medlemskap i andra medlemsföreningar, så att personmedlemmarna bibehåller sina medlemsförmåner.
Förbundsfullmäktige beslutar om uteslutande av medlemsorganisation.
Förbundsstyrelsen kan anse att en medlemsorganisation har utträtt om medlemsorganisationens samtliga medlemmar har underlåtit att betala sin medlemsavgift under ett år.
Förbundsstyrelsen konstaterar att ett stödmedlemskap har upphört.
Medlemsavgifter
7§
Förbundet uppbär en medlemsavgift av medlemmarna i medlemsföreningarna. Avgiften består av förbundets och medlemsföreningarnas andelar, och dess storlek för olika medlemsgrupper fastställs på förbundsstämman eller på förbundsfullmäktiges möte och föreningens möte för följande kalenderår. Medlemsavgiftsperioden för en medlemsförenings medlemmar är 12 månader från det att man anslöt sig som medlem. Förbundet uppbär en stödmedlemsavgift av sina stödmedlemmar.
Eftersom avgiften innehåller även den medlemsavgift som medlemsorganisationen uppbär returneras den ifrågavarande delen av avgiften till medlemsorganisationen fyra gånger per år. Förbundets insamling av medlemsavgift gäller ändå inte den medlemsavgift som en distriktsorganisation eventuellt uppbär av sina medlemsföreningar.
Förbundsfullmäktige beslutar om
- storleken på förbundets andel av medlemsavgiften separat för en ordinarie medlem i en medlemsförening och separat för en medlem i en medlemsförening som bor i samma hushåll som en ordinarie medlem samt för en sådan medlem i en medlemsförening som även är medlem i en annan medlemsförening
- förbundets stödmedlemsavgift separat för fysiska personer och juridiska personer
Av veteraner som deltagit i våra krig och deras makar uppbärs ingen medlemsavgift till förbundet.
Förbundsstyrelsen kan för en medlemsförening som ansluter sig besluta om en lägre medlemsavgift till förbundet under det första året samt om en medlemsavgift som uppbärs på en gång, som kan innehålla medlemsavgifter för fler än ett år.
Förbundet stöder distriktsorganisationernas ekonomi genom ett distriktsstöd bestående av en grunddel och en tilläggsdel som baserar sig på medlemsantalet i enlighet med antalet betalande medlemmar.
En förutsättning för att få distriktsstödet är att distriktsorganisationerna till förbundet inlämnar följande års verksamhetsplan och budget samt föregående års årsberättelse inklusive resultat- och balansräkning.
8§
Förbundets organ är förbundsstämman, förbundsfullmäktige och förbundsstyrelse.
Förbundsfullmäktige utövar den högsta beslutanderätten i förbundet under tiden mellan förbundsstämmorna. Förbundsstyrelsen är det verkställande organet. Förbundsfullmäktige och förbundsstyrelsen kan för beredning av ärenden tillsätta bestående utskott, tillfälliga kommittéer eller andra arbetsorgan som anses nödvändiga.
Förbundsstämma
9§
Förbundsstämman utövar den högsta beslutanderätten i förbundet.
Ett förhandsmeddelande om den ordinarie förbundsstämman ska skickas till medlemsorganisationerna skriftligen eller per e-post minst tre (3) månader före förbundsstämman. Meddelandet ska innehålla tiden och platsen för stämman samt den information om medlemsantalet som antalet stämmorepresentanter och platsfördelningen i förbundsfullmäktige baserar sig på.
Kallelse till förbundsstämma ska skickas skriftligen eller per e-post till medlemsorganisationerna senast en månad före stämman. För extra förbundsstämma ska motsvarande information som i förhandsmeddelandet inkluderas i kallelsen till stämman till de delar dessa inte redan har anmälts skriftligen eller per e-post till medlemsorganisationerna. I kallelsen ska anges de ärenden som tas upp på stämman.
Medlemsorganisationerna har rätt att komma med initiativ till förbundsstämman. De ska överlämnas till förbundsstyrelsen minst två (2) månader före förbundsstämman. Initiativen ska bifogas till stämmokallelsen försedda med förbundsstyrelsens utlåtanden.
Förbundsstämmorepresentanternas fullmakter ska lämnas till förbundets kansli minst två (2) veckor före förbundsstämman.
Förbundsstämmans medlemmar kan delta i stämman per post eller via en telekommunikationsanslutning eller med hjälp av något annat tekniskt hjälpmedel under stämman eller före stämman i enlighet med förbundets röstnings- och valordning.
10§
Den ordinarie förbundsstämman hålls på kallelse av förbundsstyrelsen vart fjärde år i september-november.
Förbundsstyrelsen beslutar om sammankallande av extra förbundsstämma. Den ska sammankallas då
- en femtedel av medlemsföreningarna eller
- medlemsföreningar vars sammanräknade personmedlemsantal är över en tredjedel av medlemsantalet i förbundets medlemsföreningar
det kräver för behandling av något ärende.
Förbundsstyrelsen fastställer platsen och tiden för stämman som ska hållas inom tre (3) månader.
Rösträtt på förbundsstämman har de representanter som medlemsföreningarna befullmäktigat. Varje representant har en röst. En representant kan dock, om medlemsföreningen så beslutar, med fullmakt utnyttja sin medlemsförenings hela röstetal eller en del av det. Representanten ska vara medlem i den förening denne representerar.
En medlemsförening har rätt att till förbundsstämman skicka en representant för varje påbörjad tvåhundra (200) personmedlemmar. Medlemsföreningen ansvarar för sina representanters kostnader.
Som medlemsföreningens medlemsantal anses det antal personmedlemmar som har betalat en medlemsavgift i enlighet med sin medlemsgrupp det föregående kalenderåret, för förbundets andel före utgången av december.
På den ordinarie förbundsstämman
- behandlas förbundsstyrelsens berättelse om förbundets verksamhet under den gångna förbundsstämmoperioden
- beslutar man om riktlinjer för förbundets verksamhet, grunderna för medlemsavgiften och andra ekonomiska frågor, medlemsantalet och fördelningen av platserna i förbundsfullmäktige och förbundsstyrelsen på basis av ett separat förslag som styrelsen berett, eventuella ändringar i stadgarna och övriga betydande frågor för förbundets verksamhet
- väljs för de följande fyra verksamhetsåren förbundsstyrelsens ordförande, som kallas förbundets ordförande, förbundsstyrelsens ordinarie medlemmar och suppleanter, dock så att ordföranden, de ordinarie medlemmarna och suppleanterna högst kan väljas för två på varandra följande mandatperioder.
- väljs ordinarie medlemmar och suppleanter till förbundsfullmäktige, dock så att man när denna stadga trätt i kraft kan väljas till ordinarie medlem och suppleant i förbundsfullmäktige för högst två på varandra följande mandatperioder.
- väljs två revisorer och två suppleanter för dessa.Alternativt kan en revisionssammanslutning väljas.
- behandlas initiativ riktade till förbundsstämman som en medlemsorganisation inlämnat till förbundsstyrelsen minst två (2) månader före förbundsstämman och som antecknats i möteskallelsen
Den ordinarie förbundsstämman ansvarar även för de uppgifter som förbundsfullmäktige har fastställt för höstmötet under det år då förbundsstämman hålls. Under ifrågavarande år håller förbundsfullmäktige inget höstmöte.
Val av förbundsfullmäktige
11§
Platserna i förbundsfullmäktige fördelas mellan de olika distriktsorganisationerna i förhållande till medlemsantalen i medlemsföreningarna, dock så att varje distriktsområde är representerat.
Som medlemsföreningens medlemsantal anses det antal personmedlemmar som har betalat en medlemsavgift i enlighet med sin medlemsgrupp det föregående kalenderåret, för förbundets andel före utgången av december, och som medlemsantal för en medlemsförening som har anslutit sig under förbundsstämmoåret det antal personmedlemmar om har betalat en medlemsavgift i enlighet med sin medlemsgrupp före utgången av juni.
Förbundsstyrelsen meddelar varje distrikts proportionella andel av platserna i förbundsfullmäktige i sitt förhandsmeddelande om ordinarie förbundsstämma. Förbundsstämman fastställer respektive distrikts platsantal i förbundsfullmäktige.
Yrkanden på ändringar som gäller distriktens platsantal i förbundsfullmäktige ska göras till förbundsstyrelsen två (2) månader före förbundsstämman.
Distrikten lägger fram sina kandidater till medlemmar och suppleanter i förbundsfullmäktige för förbundsstämman.
Medlemmarna och suppleanterna i förbundsfullmäktige ska vara ordinarie medlemmar i en medlemsförening inom förbundet. Medlemskapet i förbundsfullmäktige upphör då medlemskapet i förbundets medlemsförening upphör eller då fullmäktigeledamoten övergår som medlem i en förening inom ett annat distrikt än det distrikt där denne blivit vald.
En medlem eller suppleant i förbundsstyrelsen kan inte vara ordinarie medlem eller suppleant i förbundsfullmäktige.
12§
Förbundsfullmäktige består av fyrtioen till femtiofem (41—55) medlemmar. Varje medlem har en personlig suppleant. Dessutom väljs tre allmänna suppleanter per distrikt för vilka en kallelseordning fastställs. En allmän suppleant blir medlem eller suppleant i förbundsfullmäktige när en medlem eller suppleant är bestående förhindrad att fungera som medlem eller suppleant i förbundsfullmäktige.
Förbundsfullmäktigemötet är beslutfört då ordföranden eller vice ordföranden samt minst hälften av medlemmarna är närvarande.
Förbundsfullmäktige håller ordinarie möten på kallelse av styrelsen två gånger per år. Vårmötet hålls under tiden mars-maj och höstmötet under tiden september-november. Vid behov hålls extra möten.
Extra förbundsfullmäktigemöte ska sammankallas inom två (2) månader från att minst en femtedel (1/5) av medlemmarna i förbundsfullmäktige begär det skriftligen av förbundsstyrelsen för ett specifikt ärende.
Information om tiden och platsen för förbundsfullmäktiges ordinarie möte ska skickas skriftligen eller per e-post till medlemmarna i förbundsfullmäktige och till kännedom för medlemsorganisationerna minst en (1) månad före mötet.
Kallelse till förbundsfullmäktiges ordinarie möte ska skickas skriftligen eller per e-post till medlemmarna i förbundsfullmäktige minst två (2) veckor före mötet och till extra möte minst en (1) vecka före mötet. I kallelsen ska anges de ärenden som tas upp på stämman. Övriga ärenden kan tas upp till behandling om mötet samtycker till det med minst två tredjedels (2/3) majoritet av de givna rösterna.
13§
Förbundsfullmäktige väljer inom sig en ordförande och två (2) vice ordföranden för tiden mellan förbundsstämmorna.
Förbundsfullmäktige kompletterar vid behov förbundsstyrelsen.
På förbundsfullmäktiges vårmöte
- behandlas förbundsstyrelsens berättelse om det föregående verksamhetsåret och bokslutet samt revisionsberättelsen
- fastställs bokslutet och beslutas om beviljande av ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen och övriga bokförings- och ansvarsskyldiga samt
- behandlas övriga till förbundsfullmäktige riktade initiativ som förbundsstyrelsen berett eller medlemsorganisationerna lagt fram skriftligen till förbundsstyrelsen minst 45 dagar före mötet och som nämns i möteskallelsen
På förbundsfullmäktiges höstmöte
- Beslutas om medlemsavgifter
- beslutas om arvoden för förbundsstyrelsens ordförande, medlemmar och revisorerna
- fastställs verksamhetsplanen och budgeten för följande verksamhetsår samt
- behandlas övriga till förbundsfullmäktige riktade initiativ som förbundsstyrelsen berett eller medlemsorganisationerna lagt fram skriftligen till förbundsstyrelsen minst 45 dagar före mötet och som nämns i möteskallelsen
Förbundsfullmäktiges medlemmar kan delta i mötet per post eller via en telekommunikations-anslutning eller med hjälp av något annat tekniskt hjälpmedel under stämman eller före stämman i enlighet med förbundsstyrelsens beslut.
Enligt beslut av förbundsstyrelsen kan förbundsfullmäktiges möte hållas utan mötesplats på distans via en telekommunikationsanslutning.
14§
Förbundsstyrelsen består av ordföranden och åtta till tjugo (8—20) ordinarie medlemmar. Varje ordinarie medlem har en personlig suppleant. Förbundsstyrelsen väljer inom sig två ordinarie medlemmar till första och andra vice ordförande.
De ordinarie medlemmarna i styrelsen väljs så att det från varje distriktsorganisation väljs minst en medlem i förbundsstyrelsen som ska vara medlem i någon av medlemsföreningarna i distriktsorganisationen som han eller hon företräder. När förbundsstyrelsen väljs ska förhållandena mellan medlemsantalen i distriktsorganisationerna beaktas så att en representativ och fungerande förbundsstyrelse väljs.
15§
Förbundsstyrelsen utövar förbundets verkställande makt. Den kan besluta om försäljning, köp, uthyrning, byte och pantsättning samt inteckning av förbundets egendom. Förbundsstyrelsen är ansvarig för sin verksamhet gentemot förbundsfullmäktige och förbundsstämman.
Förbundsstyrelsen anställer och säger upp förbundets verksamhetsledare och annan behövlig personal.
16§
Förbundsstyrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vice ordföranden eller när minst fyra av styrelsens ordinarie medlemmar skriftligen kräver det. Förbundsstyrelsens möte är beslutfört då ordföranden eller vice ordföranden samt minst hälften av styrelsens medlemmar är närvarande.
Förbundsstyrelsens arbetsutskott
17§
Till förbundsstyrelsens arbetsutskott hör förbundets ordförande och förbundsstyrelsens vice ordföranden.
Det är arbetsutskottets uppgift att bereda de ärenden som ska behandlas av förbundsstyrelsen samt att sköta om övriga uppgifter som fastställts för utskottet.
Distriktsorganisationer
18§
För att förverkliga sitt syfte på regional nivå delar förbundet in sitt verksamhetsområde i distrikt. Förbundsfullmäktige beslutar vid behov om distriktsindelningen på förslag av förbundsstyrelsen.
Distriktsorganisationerna ansvarar för distriktens verksamhet. Förbundets medlemsföreningar hör till den distriktsorganisation inom vilkens område de är registrerade. En medlemsförening kan endast höra till en distriktsorganisation åt gången.
Distriktsorganisationernas ansvarsområde omfattar
- arrangerande av intressebevakning som främjar förbundets syfte inom sitt område,
- kontakt till medlemsföreningarna för att utveckla samarbetet och
- förstärkande av organisationsstrukturen inom sitt område.
Tecknande av förbundets namn
19§
Förbundets namn tecknas av förbundets ordförande, förbundsstyrelsens första eller andra vice ordförande eller verksamhetsledaren, två tillsammans eller någon av dem tillsammans med en tjänsteman utsedd av förbundsstyrelsen.
Verksamhets- och räkenskapsperiod
20§
Förbundets verksamhets- och räkenskapsperiod är ett kalenderår. Räkenskaperna och andra dokument beträffande förvaltningen ges till revisorerna för granskning före utgången av februari.
Revisionsberättelsen ska överlämnas till förbundsstyrelsen senast den 15 mars.
Ändring av stadgarna och upplösning av förbundet
21§
För beslut som innebär en ändring i stadgarna krävs minst två tredjedelar (2/3) av de röster som ges i omröstningen på förbundsstämman.
För beslut som innebär att förbundet upplöses krävs minst fem sjättedelar (5/6) av de röster som ges i omröstningen på förbundsstämman.
22§
Egendom som kvarstår efter upplösning av förbundet överlåts till allmännyttig verksamhet som främjar förbundets syften på det sätt som förbundsstämman beslutar på sitt sista möte.
Allmänna bestämmelser
23§
På förbundsstämmans, förbundsfullmäktiges och förbundsstyrelsens möten upprättas ett beslutsprotokoll som vederbörligen ska justeras. Även på arbetsutskottets möten ska beslutsprotokoll upprättas.
Omröstningar förrättas öppet på förbundsstämman, förbundsfullmäktiges möte och förbundsstyrelsens möte om inte minst en tiondel (1/10) av de röstberättigade stämmorepresentanterna på förbundsstämman samt minst en tiondel (1/10) av fullmäktigeledamöterna på förbundsfullmäktiges möte kräver sluten omröstning.
Val ska förrättas som sluten omröstning.
Som förbundsstämmans, förbundsfullmäktigemötets och förbundsstyrelsemötets beslut gäller i sakfrågor den åsikt som har understötts med över hälften av rösterna (absolut majoritet), förutom i de fall som anges i 12 § 6 mom. och 21 § 1 och 2 mom.
Vid val väljs de som fått flest röster (relativ majoritet). Om det endast finns en person att välja på krävs mer än hälften av de avgivna rösterna för att bli vald.
Vid lika röstetal vinner den åsikt som ordföranden säger sig understöda. Vid val avgörs ärendet genom lottning.
Yttrande- och närvarorätt vid förbundsstämman har
- medlemmarna i förbundsstyrelsen samt förbundets tjänstemän, hedersordförandena, hedersmedlemmarna och revisorerna
- distriktsorganisationernas ordförande samt
- personer som stämman beviljar yttrande- och närvarorätt.
Yttrande- och närvarorätten vid förbundsfullmäktiges möten är likadan som vid förbundsstämman.
24§
Erhållna medlemsrättigheter bevaras.
I förbundets hela verksamhet iakttas föreningslagens bestämmelser som paragraferna ovan preciserar.