Biojätteet kompostoriin

Moni kompostoi keittiöjätettä tontillaan. Mutta mihin komposti kannattaa sijoittaa ja millaisia säädöksiä siitä on? Kysymys on monelle ajankohtainen, sillä biojätteiden lajittelu on tulossa pakolliseksi viimeistään kesällä 2024.

Parhaimmillaan lämpökompostori muuttaa hedelmänkuoret ja ruoantähteet nopeasti miedontuoksuiseksi, ravintorikkaaksi mullaksi, mutta joskus kompostissa on jotain liikaa tai liian vähän. Silloin multatehdas ei toimi ja haju on tymäkkä. 

Haju kulkeutuu helposti naapuritontillekin. Mikäli vaikkapa naapurin marjapensaat sattuvat olemaan kompostin vieressä, voi koko marjasato maistua mädältä kompostilta. Sijoita komposti siis kyllin kauas naapurin tontista. Huomioimalla naapurisovun vaikutat niin omaan kuin muiden hyvään asumiseen. 

Jäteasetus vaatii, että komposti rakennetaan ja sijoitetaan niin, ettei sen käytöstä ja kunnossapidosta aiheudu roskaantumista eikä haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jätehuoltomääräyksissä on mainittu muun muassa 5 metrin etäisyys naapurista, jos naapurin kanssa lyhyemmästä etäisyydestä ei ole yhdessä sovittu. 

Huomioimalla naapurisovun esimerkiksi juuri kompostin paikan valinnassa vaikutat niin omaan kuin muiden hyvään asumiseen. 

Kuntien jätehuoltomääräyksistä ja muusta lainsäädännöstä voi tulla tarkempia määräyksiä sijoittamiseen. Esimerkiksi rakennusluvan yhteydessä jätehuoltoon määrätylle alueelle voi sijoittaa kompostin. 

Jos kompostista lehahtelee pahaa hajua, tärkeää on tietysti saattaa komposti kuntoon. Jos kompostissa on liikaa typpeä (eli elintarvike- ja tuorepuutarhajätettä) haisee komposti ammoniakilta. Silloin se kaipaa joukkoon hiilipitoista ainesta, kuten kuivia lehtiä, sahanpurua ja risuhaketta. Sahanpuru tai turve imevät itseensä kosteutta liian märästä kompostista, ja risuhake tuo ilmavuutta, jotta happi pääsee kiertämään. Tutustu oikeanlaiseen kompostin hoitoon täällä.

Tärkeää sijainnin ajattelussa naapureiden ohella on varmistaa, että kompostille pääsee kulkemaan vuoden ympäri läpi loskan ja nietosten. Runsaslumisena talvena tarpominen kompostille tontin perimmäiseen nurkkaan, lumilapio toisessa ja biojätteet toisessa kädessä, voi olla yksinkertaisesti liikaa. 

Paikkaa valitessasi huomioi vielä aurinko. Vältä koko päivän paistavaa aurinkoa kompostoriin. Puolivarjo on paras. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole kuin aurinkoinen paikka, avaa kantta säännöllisesti, jotta sisään kertyvä neste pääsee haihtumaan. 

Muista siis… 

  • Kompostoinnin aloittamisesta tulee ilmoittaa paikalliseen jätehuoltoyhtiöön. 
  • Sijoita kompostori sellaiseen paikkaan, johon pystyt kulkemaan säällä kuin säällä. 
  • Komposti ei saa häiritä naapureita. Säädöksissä mainitaan muun muassa viiden metrin raja naapurin tonttiin, jollei muusta sovita. Huomioi lisäksi, mitä naapurin tontilla on lähellä. Pidä välimatkaa erityisesti marjapensaisiin, kasvimaahan tai oleskelutilaan.
  • Huolehdi kompostin hyvästä hoidosta. Pienetkin korjaukset auttavat kompostia voimaan paremmin ja tuloksen näkee silmissä.
  • Keittiöjätekompostorin tulee olla pieneläimiltä suojattu. Jos käytät kompostia ympäri vuoden, tarvitset lämpökompostorin. 

Ajankohtaista nyt

Biojätteiden keräys on tulossa jätelain mukaan pakolliseksi viimeistään kesällä 2024 omakotitaloissa ja 1-4 asunnon rivitaloissa yli 10 000 asukkaan taajamassa.

Kunta voi myös määrätä biojätekeräyksestä pienemmissä taajamissa ja haja-asutusalueella. 

Vaihtoehtoja on kolme: voit kerätä biojätteet erilliseen biojäteastiaan, voit sopia biojätteen yhteiskeräyksestä yhdessä naapureiden kanssa, tai voit kompostoida biojätteet lämpökompostoriin ja ilmoittaa kompostoinnista jätehuoltoyhtiölle.


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.