Tentissä kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.)

Mitä ajattelet asumisen alueellisesta tasa-arvosta Suomessa ja mihin suuntaan sitä pitäisi kehittää?

Ihmisiä huolestuttavat esimerkiksi asumiskustannusten nousu ja omakotitalojen arvonkehityksen eriytyminen eri puolilla Suomea. On tärkeää, että kaikkialla Suomessa on riittävät, asumisvalintoja tukevat peruspalvelut ja liikenneyhteydet. Asuntojen hinnat määräytyvät markkinoilla, ja Suomen kaupungistuessa edelleen väestöään menettävillä alueilla asuntojen arvot kehittyvät eri suuntaan kuin nopeimmin kasvavissa kaupungeissa. Siksikin elinvoiman kehittäminen ja työpaikkojen luominen eri alueilla on tärkeää, se on paras tapa ylläpitää asuntojen kysyntää ja siten arvoa kasvukeskusten ulkopuolella. Esimerkiksi teollisuuden investoinnit voivat piristää asuntomarkkinaa myös pienillä paikkakunnilla.

Alueidenkäyttölaki on parhaillaan uudistettavana. Kyselytutkimusten mukaan ihmisten toiveena on pientaloasuminen, mutta käytännössä kaavoitetaan ja rakennetaan pääosin kerrostaloja. Miten ihmisten asumistoiveet kunnissa toteutuisivat nykyistä paremmin?

Monen haave on todellakin omakotitalo ja pidän tärkeänä, että kaavoituksella vastataan tähän ja ylipäätään ihmisten moninaisiin asumisen toiveisiin, sillä kaikenlaisia asumismuotoja tarvitaan. Maaseudulla pientalohaaveet on helpompi toteuttaa, mutta kaupungeissakin ratkaisuja on löydettävissä luovilla ratkaisuilla. Esimerkiksi omakotitalot pienemmillä tonteilla tai tiiviisti rakennetut kaupunkipientalot voivat olla hyvä ratkaisu kasvavissa kaupungeissa, kun tarvitaan perinteistä omakotialuetta suurempaa rakentamisen tehokkuutta, mutta halutaan kuitenkin tarjota ihmisille mahdollisuus pientaloasumisen hyviin puoliin, kuten omaan pihaan. On arvokasta, että nämä kysymykset ratkaistaan kuntatasolla lähellä ihmisiä ja paikallisista lähtökohdista. Kunnilla on Suomessa vahva kaavoitusmonopoli eikä kaavoituslainsäädännössä oteta nyt tai jatkossakaan kantaa siihen, millaisia asumismuotoja kunnissa kaavoitetaan.

Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä muuttuu ensi vuoden alussa, ja esimerkiksi työllisyyspalvelut siirtyvät kunnille. Palkkatuen muuttuvat ehdot vaikuttavat omakotiyhdistysten mahdollisuuteen tarjota apua ikäihmisten kotona asumiseen omakotitalkkaritoiminnalla. Miten varmistetaan ikäihmisten avunsaanti sekä omakotiyhdistysten ja kuntien yhteistyö muutoksessa?

Uudistuksen päätavoitteena on, että työttömiä työnhakijoita pystytään palvelemaan nykyistä paikallisemmin ja räätälöidymmin. Kunnat tuntevat hyvin sekä alueen elinkeinoelämän, yritykset että työnhakijat. Kunta ei voi jatkossa myöntää palkkatukea enää itselleen, paitsi yli 60-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille. Rajalliset resurssit halutaan kohdentaa sellaisiin toimiin, jossa ne hyödyttävät vaikuttavimmalla tavalla työnhakijaa. Eli jatkossakin palkkatukea on mahdollista myöntää yksityiselle ja kolmannelle sektorille. Kannustan jatkossakin kuntia ja omakotiyhdistyksiä hyvään yhteistyöhön eri asioissa, siitä on lisäarvoa molemmin puolin.


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.