Kodin paloturvallisuus on kokonaispaketti, jonka viimeisenä lukkona toimivat palovaroittimet. Talvikauden kynnyksellä on hyvä hetki käydä läpi talon paloturvallisuuden tärkeät tärpit.
”Kannustan kaikkia perehtymään kotinsa paloturvallisuuden kokonaisuuteen. Siihen kuuluu esimerkiksi säännöllinen nuohous ja paloturvallinen polttopuiden säilytys. Palokuormaa ei saisi kasata ulos räystäiden alle eikä sisälle osastoimattomaan tilaan kannata tuoda kuin noin parilla kerralla poltettava puumäärä”, sanoo johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä (SPEK).
Hän mainitsee viimeaikaisista paloturvallisuusriskeistä myös sähkökriisien myötä omakotitaloissa alkaneen yläpohjien eristysbuumin, joka onkin kustannustehokas tapa saavuttaa säästöjä sähkönkulutuksessa.
”Ikävä kyllä eristämistä tehtiin myös taitamattomasti – sillä seurauksella, että varsinkin kevythormien juurella eristeet kärähtivät.”
Yläpohjan lisäeristämisessä piipun ympäristö tulee suunnitella paloturvallisesti määräysten mukaan riippuen siitä, mikä piippuratkaisu on käytössä.
Talon kokonaisuuden hahmottamiseen kuuluu myös sen ymmärtäminen, miten esimerkiksi erilaiset rakenteet, poistumisreitit ja huonejako vaikuttavat paloturvallisuuteen. Tuleeko palovaroittimen hälytys välittömästi, kun jossain palaa, onko aikaa poistua?
Palovaroittimet tulisi vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein, toiminta heikkenee ajan myötä.
Päivitä elintärkeä palovaroitin
Vaiheittain uudistuva pelastuslaki on siirtänyt vastuun palovaroittimien hankinnasta ja huollosta 1.1.2024 alkaen kiinteistön omistajalle. Vastuu koskee taloyhtiöitä ja myös vuokranantajina toimivia yksityisiä omakotitalon omistajia. Siirtymäaikaa on vuoden 2026 alkuun asti.
Katossa killuva kellastunut palovaroitin on todennäköisesti käyttöikänsä päässä. Kymmenen vuotta on pitkä käyttöikä palovaroittimelle. Ne tulisi vaihtaa siis vähintään kymmenen vuoden välein, toiminta heikkenee vääjäämättä ajan myötä. Paristonvaihtoa SPEK suosittelee kerran vuodessa. Asukkaan vastuulla on palovaroittimen säännöllisestä testaamisesta huolehtiminen.
”Nyt moni miettii kustannuksia, mutta palovaroittimien hinta on pieni satsaus verrattuna tulipalon aiheuttamiin vahinkoihin. Tuotteiden markkinointi on jo käynnistynyt, mutta harkitsemattomia äkkihankintoja kannattaa välttää, olipa kyseessä sitten taloyhtiö, omakotitalon vuokranantaja tai omassa käytössään olevaa omakotitaloa varustava asukas”, sanoo Kari Telaranta.
SPEK korostaa, että palovaroittimia pitää olla riittävästi, jotta katvealueita ei jää. Niitä on oltava ainakin jokaisessa makuuhuoneessa ja eteisessä, sillä eteinen on poistumisreitti hädän keskellä. Pelisilmää kannattaa käyttää oman kodin ehdoilla suunnitellen. Esimerkiksi olohuoneessa syttynyt tulipalo voi estää poistumisen asunnosta, jos vain makuuhuoneeseen on asennettu palovaroitin.
Akkujen valtakauden paloriskit
Akkulaitteiden latauspaikkoja on myös hyvä miettiä. Esimerkiksi sähköpyörää ei kannata ladata eteisessä tai muualla poistumisreitillä, sillä jos akku kuumenee ja syttyy, asunnosta ei ehkä pääse ulos.
Pienlaitteiden akkujen kuntoa on hyvä tarkkailla, ja yöaikainen lataus ei ole hyvä idea. Telaranta suosittelee googlaamaan myös markkinoilla olevia pienakkujen latauslaatikoita ja -pusseja, jotka edistävät paloturvallisuutta.
Omakotiasumisessa ulkovarasto on usein paikka, johon käsityökalut jätetään latautumaan. Telaranta suosittelee palo- osastointia tai ainakin sen tarkistamista, että latauspaikalla ei ole helposti syttyviä materiaaleja.
”Paloturvallisuutta edistäisi, jos erillisessä varastossa olisi palovaroitin, joka on radiolinkitetty muihin palovaroittimiin. Kun yksi hälytin havaitsee savua, kaikki hälyttävät. Edistyneimmät palovaroittimet lähettävät tiedon kännykkään varoitinkohtaisesti.”
Perhepalaverin paikka
Tulipalossa pelastautuminen on hetkistä kiinni. Siihen voi vaikuttaa minimoimalla paloriskejä, varmistamalla poistumisteitä ja hankkimalla palovaroittimia. Lapset on hyvä ottaa mukaan keskusteluun, miten toimitaan, jos esimerkiksi kännykän akku sihisee tai jostain tulee savua.
”Sekin on hyvä muistaa, että palovaroittimen äänen havaitseminen unenpöpperössä vie aikansa. Siitä meillä on tutkimusnäyttöä, että lapset eivät välttämättä herää palovaroittimen ääneen, mutta äidin tai isän ääneen kyllä. Parempilaatuisiin palovaroittimiin saa ohjelmoitua sellaisenkin äänihälytyksen”, Kari Telaranta kertoo.
Hän suosittelee jokaisen kodin paloturvaksi sammutuspeitettä ja sammutinta.
”Kuuden kilon sammutin on hyödyllinen hankinta ja paras keino alkusammutukseen, mitä tavallinen kansalainen voi pienehkön tulipalon alkuvaiheessa yrittää.”
Turvassa tulelta – 8 vinkkiä paloturvallisuuteen
1. Älä säilytä lieden tai tulisijan lähellä mitään syttyvää.
2. Kutsu nuohooja vuosittain nuohoamaan tulisijat ja hormit.
3. Tarkista sähkölaitteiden, johtojen ja pistorasioiden kunto säännöllisesti.
4. Muista akkuturvallisuus, uusi oireilevat akut, älä lataa pienlaitteita öisin.
5. Vaihda palovaroittimet viimeistään 10 vuoden välein ja testaa joka kuukausi.
6. Laadi perheen pelastautumissuunnitelma eli sopikaa mitä tehdään ja miten pääsee ulos, kun palovaroitin hälyttää.
7. Harjoita leikin varjolla lapset ja lemmikit, vaarana on piiloutuminen tulipalon uhatessa.
8. Raivaa poistumisteille kertynyt tavara pois.