Voimalaitoksen sähkölinjoja auringonnousun värjäämässä maisemassa

Myös omakotiyhdistykset voivat aktiivisesti tarkkailla, aikooko kunta myydä omistamiaan energia- ja vesilaitoksia.

Omakotiliiton edunvalvontatyössä vaikutetaan siihen, että asumiskustannukset ovat kohtuulliset. Yhtenä keskeisenä työmme aiheena ovat energiakysymykset. Seuraamme tällä hetkellä erittäin huolestuneena energiamarkkinoiden kehitystä Suomessa. Yhä useampaa ulkomaista sijoittajaa kiinnostaa aiempaa vahvemmin mukaantulo välttämättömiin arjen toimintoihimme, kuten sähkön jakeluverkkoihin, lämmöntuotantoon (erityisesti kaukolämpöön) ja myös vesihuoltoon.

Vesilaitosten tulee jatkossa olla ehdottomasti kotimaisissa käsissä. Kyseessä on kansalaisten perusturvallisuuden kannalta keskeinen asia.

Vesihuollon lakiuudistus on puhuttanut paljon mediassa ja moni on huolestunut vesilaitosten yksityistämisuhasta. Omakotiliitto nosti syyskuussa antamassaan lausunnossa vahvasti esille, että vesilaitosten tulee jatkossa olla ehdottomasti kotimaisissa käsissä. Kyseessä on kansalaisten perusturvallisuuden ja elämän kannalta keskeinen asia.

Edunvalvonnassa on koittanut uusi aika. Nostamme esille asukkaiden – erityisesti Omakotiliiton jäsenten ja yhdistysten omakotiaktiivien – roolin aktiivisena seuraajana omassa kunnassaan. Kaikki voivat ryhtyä toimeen ja tuoda esille havaintoja kunnan suunnitelmista myydä omistuksessaan olevia laitoksia.

Energia- ja sähkömarkkinat ovat tällä hetkellä suuressa murroksessa. Myös pientalo- ja vapaa-ajanasukkaiden on mahdollista hyötyä tästä muutoksesta merkittävästi uusien teknologisten ratkaisujen ja innovatiivisten palveluiden avulla. Samalla on tärkeää huolehtia, että kuluttajat saavat puolueetonta tietoa ja neuvontaa.

EU:n lainsäädäntö edellyttää, että myös kuluttajien on voitava toimia aktiivisesti energiamarkkinoilla, mutta monen voi olla vaikeaa seurata palveluiden kehittymistä. Samaan aikaan Suomessa puhutaan siitä, että jokainen sähkönkäyttäjä, myös kotitaloudet, ovat entistä tärkeämpiä muun muassa kulutusjouston tarjoamisessa.

Opimme energiakriisin aikaan, että oman kulutuksen seuraaminen ja sen optimointi ovat keinoja vaikuttaa omiin asumiskustannuksiin. Kuitenkin monet ratkaisut vaativat myös useiden tuhansien eurojen investointeja.

Lainsäädännön kehittyminen mahdollistaa meille tällä hetkellä uusia asioita. Yhä useampi kuluttaja kohtaa aktiivista markkinointia erilaisten kulutusjoustoratkaisujen hankkimiseksi. Kuluttajille tarjotaan esimerkiksi aurinko- paneeleita tai akkujärjestelmiä monin lupauksin ja kutsutaan mukaan reservimarkkinatoimijoiksi. Tämä ei ole monelle vielä kovin tuttua.

Kannustamme perehtymään huolellisesti ja hankkimaan lisätietoja aiheesta ennen mahdollisiin kauppoihin ryhtymistä. Tarjoamme jäsenillemme monipuolista tietoa ja neuvontaa, joten kannattaa seurata viestintää Omakotiliiton sivuilla ja tulla kuulolle vaikkapa webinaareihimme.


Avainsanat jotka liittyvät artikkeliin

Perhe heittelee frisbeetä omakotitalon pihalla koiransa kanssa.