Paremman asumisen puolesta

RADON AIHEUTTAA KEUHKOSYÖPÄÄ! 

Radon on radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa haitallisina pitoisuuksina. Talon alla oleva maaperä on tärkein radonin lähde. Asuntoon se kulkeutuu perustuksessa olevien rakojen kautta. Radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen onkin ainoa tapa saada pitoisuus selville. Jos pitoisuus on liian korkea, voidaan radonpitoisuutta alentaa esimerkiksi radonimurilla. Helpointa radonin torjuminen on kuitenkin talon rakennusvaiheessa.
Suurimmat radon-pitoisuudet esiintyvät eteläisessä Suomessa, varsinkin Lahden seudulla ja Kymenlaaksossa. 
Talon radonpitoisuus selviää mittaamalla. Mittaus suoritetaan talvella, jolloin maa on lumen peitossa. Mittaamiseen on käytännössä kaksi tapaa:
STUK (Säteilyturvakeskus) on mitannut radonpitoisuuden 113000 pientaloasunnossa. Pitoisuudet saattavat vaihdella suuresti jopa samalla postinumeroalueellakin. Voit selvittää oman alueesi mittaustulokset kunnan nimen tai postinumeron perusteella Säteilyturvakeskuksen sivulta.
Kartalla pitoisuudet näkyvät hyvin, erityisesti Lahden seutu erottuu Säteilyturvakeskuksen ylläpitämältä Suomen radonkartalta selvästi. Karttaa ylläpidetään myös kunnittain. 
Uusien rakennuksien suunnittelussa otetaan nykyään huomioon myös radonkaasujen ehkäisy. Lisätietoja oman kuntasi nettisivuilta. Lahdessa työpaikkojen radonmittaus on pakollinen. 
Kotien radonremonttiin on tarjolla erilaisia ratkaisuja. Esim. Uponor tarjoaa valmiita ja helposti toteutettavia radonremontti -ratkaisuja. Remontteja on alueella toteuttanut mm. Kepe Oy.
Lisätietoja - linkkejä
Kepe Oy:n Radonsaneeraustoteutus Uponor Oy:n järjestelmällä