Sähköturvallisuus
Omakotitalon omistaja vastaa kiinteistönsä sähkölaitteiston turvallisuudesta. Vaikka maallikko saa tehdä osan sähköasennuksista itse, alan liitto kehottaa käyttämään sähkötöissä ammattilaista.
Laissa luetellaan joitakin sähköasennustöitä, joita myös maallikko saa tehdä. Maallikkotöiksi mainitaan muun muassa ”enintään 250 voltin nimellisjännitteisten asennusrasioiden peitekansien irrotus ja kiinnitys, yksivaiheisten pistotulppien, liitosjohtojen, jatkojohtojen ja sisustusvalaisimien asennus-, korjaus- ja huoltotyöt sekä näihin rinnastettavat työt”.
Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:sta muistuttaa, että edellä lueteltuja töitä saa tehdä vain, jos varmasti osaa tehdä niitä turvallisesti ja tehdä niistä turvallisia. Väärin tehtyinä nekin voivat olla lopputulokseltaan henkeä ja omaisuutta vaarantavia.
Katso videolta ohjeet, miten asennat itse valaisimen joko sokeripalaa tai pistotulppaa käyttäen. Videon ovat tuottaneet Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.
Satasen säästöstä voi seurata korvaamaton vahinko
Vakuutusyhtiö Fenniassa riskipäällikkönä työskentelevä Marko Manninen tietää, että säästäminen väärässä paikassa voi kostautua. Vaikka itse asentaminen saattaa muutoin kätevää tee-se-itse-miestä tai -naista houkuttaa, hän kehottaa käyttämään sähkötöissä alan ammattilaista.
– Virheellisen asennuksen seurauksena voi koko rakennus irtaimistoineen palaa, mistä saattaa syntyä huomattavia omaisuusvahinkoja. Mutta suurin huoli on tietysti henkilövahinkojen tapahtuminen. Vakuutusyhtiö ei voi palauttaa ihmishenkiä tai parantaa vakavia vammautumisia, sanoo Manninen.
Pakkomyynti ei ole sähköistysalan ammattilaisen toimintatapa
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n järjestöpäällikön Toivo Lötjösen korviin on kantautunut palautetta eri puolilta Suomea. Liikkeellä on muun muassa Tukesin valtuuttamina sähköurakoitsijoina esiintyviä yrityksiä, jotka harjoittavat epäeettistä myyntiä kohteenaan erityisesti ikäihmiset.
He väittävät kiinteistön sähköistystä vaaralliseksi ja remonttia vaativaksi, vaikka useimmiten sähköistys on täysin toimiva, turvallinen ja rakentamisen aikaiset määräykset täyttävä.
– Haluamme korostaa, että STUL ei omassa jäsenistössään tällaista toimintatapaa edistä eikä salli. Liiton eettisissä säännöissä – joihin kaikki jäseneksi hakeutuvat sitoutuvat – nimenomaisesti kielletään harhaanjohtava markkinointi. Tietoomme tulleen epäeettistä markkinointia harjoittavan jäsenyrityksen toimintaan liitto on puuttunut muistuttamalla yritystä eettisistä säännöistä ja kehottamalla yritystä noudattamaan niitä liitosta erottamisen uhalla, sanoo Lötjönen.
– Tämän tyyppinen ovelta ovelle -myynti tai puhelinmyynti ei ole alamme vakiintuneiden yritysten toimintatapa. Suosittelemme, että asukas ei avaa oveaan entuudestaan tuntemattomalle sähköurakoitsijana esiintyvälle henkilölle ja katkaisee puhelun, jos vähänkään epäilee, että kyseessä on vilunkia harjoittava henkilö. Tämä on valitettava ilmiö, jota esiintyy kaikilla kodin remontointialoilla. Sähkömiesten lisäksi asiatonta toimintaa on kuultu olevan muun muassa LVI- ja nuohousalalla, tietää Lötjönen.
Joskus sähköistykset kuitenkin vaativat remonttia
Jos asukas havaitsee sähköjärjestelmässä epäilyttäviä kohtia kuten tummuneita johtoja, toistuvasti palavia sulakkeita, vilkkuvia valoja, lämpeneviä pistokkeita tai maassa suojaamattomana kulkevia johtoja, kannattaa aina kutsua ammattilainen tarkastamaan tilanne, ennen kuin mitään vakavampaa tapahtuu.
Haltija vastaa sähkölaitteiston turvallisuudesta
Sähköturvallisuuslaissa säädetään monissa kohdin sähkölaitteiston haltijan vastuusta. Pääperiaate on, että haltija vastaa sähkölaitteiston turvallisuudesta. Esimerkiksi omakotitalon omistaja-asukas on haltija, joka vastaa kiinteistönsä sähkölaitteiston turvallisuudesta.
– Lain kirjain on helppo täyttää. Jatkuvasti ei kenenkään tarvitse vahdata sähköasennusten, kuten pistokkeiden, pistorasioiden, kaapelien, sähkökaapin tai valaisinpisteiden kuntoa. Mutta on hyvä muistaa, että nekin kuluvat vuosien myötä ja joutuvat monien sähkökäyttöisten kodinkoneiden takia kovalle rasitukselle. Siksi on hyvä vaikkapa 10 vuoden välein tilata ammattilainen tekemään sähköistyksen kuntokartoitus, kannustaa Jenna Kauppila.
Mistä luotettavaa tietoa?
Nykypäivänä informaatiota haetaan usein internetistä eri hakusanoin. Osa internetissä tarjolla olevista tiedoista ja ohjeista on kuitenkin virheellistä, ja sellaisten neuvojen noudattaminen voi johtaa vaaratilanteisiin. Omatoimisuuden sijaan onkin suositeltavaa kääntyä sähköistystä koskevan informaation ja asennusavun tarpeissa luotettavien ammattilaisten puoleen. Heidät löytää muun muassa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n urakoitsijahaun sekä Löydä sähkömies -hakupalvelun kautta.
Tärkeää myös kodin toimivuus
Sähköturvallisuus on tärkeintä, mutta tärkeää on myös se, että koti toimii asukkaan hyvinvointia edistävästi. Kun esimerkiksi iän myötä tulee erilaista kremppaa ja liikkuminen vaikeutuu, yksinkertaisinkin automaatio tuo paljon helpotusta elämään.
Liiketunnistin valaistuksessa sytyttää valot automaattisesti, kun asukas tulee huoneeseen ja sammuttaa ne, kun huoneessa ei liikuta. Jos vaikkapa liikunnan tukena on rollaattori, asukas voi pitää molemmat kädet kiinni kahvoissa eikä kaadu siten yhtä helposti kuin jos pitäisi hapuilla valokatkaisijaa seinältä. Myös pihan valaistuksessa liiketunnistin on kätevä ratkaisu.
Unohtamatta energiatehokkuutta
Sähkölaskun suuruus huolettaa monia omakotiasujia. On monia keinoja vaikuttaa sähkön kulutukseen. Tuloksia saa aikaan jo pienillä muutoksilla. Sähkölämmitteisessä kodissa lämpötilan säätäminen noin 21 asteeseen, lattialämmityksen säätäminen, lämpimän veden käyttömäärän vähentäminen ja muun muassa energiaa kuluttavien valaisimien vaihtaminen led-valaisimiin näkyy sähkölaskussa.
Lue lisää sähköturvallisuudesta
Sähkökeskuksen uusiminen voi pelastaa vanhan omakotitalon sähköjärjestelmän ylikuormittumiselta