Aktiiviset kuluttajat energiamurroksessa
Energia- ja sähkömarkkinat ovat tällä hetkellä suuressa murroksessa. Pientalossa asuvien ja vapaa-ajan asukkaiden on mahdollista hyötyä tästä muutoksesta merkittävästi uusien teknologisten ratkaisujen ja innovatiivisten palveluiden avulla.
Joustava energiankäyttö on noussut yhä tärkeämpään rooliin, kun sähköntuotannon ja -kulutuksen tasapainoa yhteiskunnassa pyritään parantamaan. Kuluttajia kutsutaan mukaan aktiivisiksi toimijoiksi yhä tihenevällä tahdilla, mitä edellytetään myös EU-lainsäädännössä. Energiakriisi nosti kuluttajien tietoisuuden energia- ja sähkökysymyksistä uudelle tasolle, ja kiinnostus säästää energiaa ja sähköä lisääntyy koko ajan. Sähkön hinnan vaihtelusta on tullut meille arkipäivää.
Mitä tarkoittaa kulutusjousto?
Yksinkertaistettuna kulutusjousto tarkoittaa sähkön kulutuksen kohdentamista ajankohtiin, jolloin sähkö on halvempaa. Kotitalouksien erilaiset sähkönkäyttö- ja lämmitysratkaisut vaikuttavat siihen, miten paljon kulutusjoustoa voidaan hyödyntää energiakustannuksissa.
Kulutusjouston vaihtoehtoja
Kuluttajat törmäävät moniin kulutusjoustotapoihin. Esimerkkejä ovat pörssisähkösopimus, akkuvarastot, sähkönkäytön automaattiset ohjauspalvelut ja itsenäinen aggregointipalvelu. Kuluttajan tulee perehtyä eri vaihtoehtoihin ennen valintaa.
Pientaloasukkailla, erityisesti omakotitaloasukkailla, sähkönkäyttö on yleensäkin korkeampaa. Oikein valitut toimintatavat ja ratkaisut voivat tuoda merkittäviä säästöjä, ja samalla voimme tukea kestävää kehitystä. Huolellinen valmistautuminen ja asiantuntijoiden neuvot voivat auttaa valitsemaan itselle sopivimman vaihtoehdon.
Pörssisähkösopimus
Tutuin vaihtoehto monelle on pörssisähkösopimus, joka käyttää sähkön tuntihintoja. Sähkölaskussa voi säästää käyttämällä sähköä silloin, kun hinta on alhainen. Tämä kannustaa siirtämään kulutusta halvempiin hetkiin, jolloin sähköä käytetään vähemmän kalliimpien tuntien aikana.
Sähkönkäytön automatisoidut ohjauspalvelut
Kulutusjouston automatisointi on tullut tutummaksi erityisesti energiakriisin myötä. Se tarkoittaa automaattisen sähkönkäytön ohjauksen mahdollistavia palveluita, ohjelmistoja ja laitteita, jotka optimoivat sähkölaitteiden käyttöä sähkön hinnan mukaan. Esimerkiksi lämmitys ja sähköauton lataus voidaan ajoittaa automaattisesti edullisille tunneille, mikä vähentää kotitalouden sähkön käyttöä korkeiden hintojen aikaan. Tarjolla on myös monenlaisia termostaatteja tai releitä, joiden avulla sähkön käyttöä voi automatisoida.
Akkujärjestelmät
Sähkön varastointi eli käytännössä erilaiset kotiin tuotavat akkupalvelut. Akut mahdollistavat sähkön varastoimisen halvempina hetkinä, jolloin varastoitua sähköä voi hyödyntää myöhemmin, kun sähkön hinta on korkeampi. Tämä vähentää riippuvuutta sähkömarkkinoiden hinnanvaihteluista ja parantaa energiaturvallisuutta.
Tällä hetkellä markkinoille tulee koko ajan uusia akku- ja kulutusjoustopalveluita tarjoavia yrityksiä, jotka tarjoavat myös kotitalouksille soveltuvia akkupalveluita. Akkupalveluita voi käyttää ilman omia aurinkopaneeleita, tai akut voi yhdistää omaan aurinkoenergiantuotantoon. Teknologian hinnat laskevat, mikä mahdollistaa palveluiden hyödyntämisen yhä useammalle. Kun markkinoille tulee uusia toimijoita, on tärkeää arvioida niiden luotettavuutta. Akkujärjestelmät ja joustoratkaisut ovat pitkän aikavälin investointeja, minkä vuoksi on tärkeää tutustua palveluntarjoajan referensseihin ja asiakaskokemuksiin.
Itsenäiset aggregointipalvelut
Lainsäädäntökehityksen myötä valmistellaan parhaillaan itsenäisen aggregoinnin toimintaympäristöä. Palvelua tarjoavat yritykset yhdistävät useiden kotitalouksien sähkönkulutuksen ja ohjaavat sitä markkinoiden tarpeiden mukaan esimerkiksi siten, että yritys osallistuu reservimarkkinoille tarjoamalla kulutusjoustoa erilaisissa tilanteissa. Kuluttaja voi osallistua tätä kautta sähkömarkkinoille ja saada taloudellista hyötyä osallistumisestaan kulutusjoustoon. Kuluttajille palveluita tarjoaa tällä hetkellä kuitenkin vielä melko harva yritys.
Yleisesti ottaen omakotitalossa asuvan kannattaa olla tarkkana ja harkita eri tekijöitä, jotta tehty investointi tai palvelun käyttöönotto tuottaa halutut hyödyt. Energiansäästö ja markkinoille osallistuminen voivat tuoda merkittäviä säästöjä. Ne vaativat kuitenkin aina suunnittelua, perehtymistä erilaisiin ratkaisuihin ja investointeja.
Ennen kuin omakotitaloasukas lähtee hankkimaan esimerkiksi akkuja tai liittymään sähkönkäytön joustopalveluihin, on hyvä ottaa huomioon muutama keskeinen asia.
Miten valita sopiva vaihtoehto?
Kodin energiankäytön kartoitus
Ennen valintaa kannattaa selvittää oman talon energiankulutus ja sähkönkäytön tavat. Aluksi on hyvä tarkistaa, onko talossa tehtävissä esimerkiksi energiankulutusta alentavia remontteja. Tällainen voi olla esimerkiksi lämmitysmuodon muuttaminen lämpöpumppuun tai yläpohjan lisäeristäminen.
Tämän jälkeen on hyvä tarkastella, miten paljon talossa kuluu sähköä yhteensä vuositasolla, eri vuodenaikoina ja myös viikoittain ja päivittäin. Omassa taloudessa voi olla jo käytössä erilaisia joustomahdollisuuksia, kuten monelle tuttu päivä- ja yösähkösiirtosopimus, joka ohjaa kulutusta. Varsinkin lämmityskaudella sisälämpötilan säätäminen on monelle tuttua joustoa. Asunnon lämpötilaa voi säätää yö- ja päiväajalle eli laskea yöksi ja nostaa jälleen aamuksi. Lämmitystä voi välttää hinnan ollessa korkea, ja eri huoneissa voi pitää eri lämpötilaa tilojen käytön mukaisesti. Kun nämä on selvitetty, voi lähteä selvittämään erilaisia joustovaihtoehtoja ja keskustella asiantuntijoiden kanssa.
Joustojen vaikutukset omaan asumismukavuuteen on myös tärkeä huomioida. Parhaimmillaan sähkönkulutuksen joustaminen on huomaamatonta, mutta joskus mukavuudesta voi joutua hieman tinkimään, kuten käyttämällä kodinkoneita silloin, kun sähkönhinta on alhaisempi. Selvittämällä etukäteen joustojen vaikutukset arjen mukavuuteen välttyy suurimmilta yllätyksiltä.
Käytön helppous ja turvallisuus
Ennen hankintapäätöstä kannattaa varmistaa, että valittu ratkaisu on helppo ottaa käyttöön ja siihen saa riittävän ja selkeän perehdytyksen. Helppokäyttöiset käyttöliittymät, etähallinta ja ohjausjärjestelmät tukevat arjessa palvelun hyödyntämistä. Tutustu myös huolella sopimuksiin ja hinnoitteluun sekä siihen, miten sopimusmuutokset voivat vaikuttaa palvelun käyttöön.
Selvitä, onko kotisi nykyinen sähköjärjestelmä yhteensopiva akkuihin ja muihin valitsemiisi joustoratkaisuihin. Monet toimijoista tarjoavat alkukartoitusta, johon kannattaa varautua hyvin myös itse. Esimerkiksi aurinkopaneeleiden ja sähköautojen latausjärjestelmien yhteensopivuutta voidaan joutua päivittämään näiden palveluiden kanssa. Huomioi myös tulevien laitteiden turvallinen sijoittaminen ja käyttö, kuten paloturvallisuus ja rakennuksen tilamahdollisuudet. Akkujärjestelmissä tulee selvittää, mihin akku voidaan sijoittaa (lämpimät tai viileät sisätilat, ulkotilat).
Taloudelliset kysymykset ja kuluttajansuoja
Kulutusjousto tarjoaa pitkällä aikavälillä taloudellista hyötyä, mutta on huomattava, että alkuinvestoinnit voivat olla merkittäviä. Esimerkiksi akkujärjestelmän tai automaatiopalvelun avulla saatu säästö voi olla suuri, mutta palveluissa hinnoissa ja toimintatavoissa on suuria eroja. Akkujärjestelmiä on mahdollista hankkia omaksi, jolloin kuluttajan maksettavaksi tulee alkuinvestointi. Oman akkujärjestelmän rinnalle on kehittymässä myös kuukausihintaisia akkupalveluita ilman alkuinvestointia.
Selvitä omasta vakuutusyhtiöstä mahdollisesti huomioitavat asiat, kuten aiheuttaako hankittu akku tarvetta korottaa kotivakuutuksen korvausarvoa tai tarvitaanko kotiakuille erillinen vakuus. Vakuutusyhtiöiden käytännöt vaihtelevat.
Kotitalouden hyöty riippuu pitkälti sähkömarkkinoiden hintavaihteluista ja siitä, kuinka paljon omaa kulutusta voi siirtää. Palvelut perustuvat usein sähkön hinnan vaihtelusta saatavaan hyötyyn, joten niiden taloudellinen hyöty riippuu markkinatilanteesta. Jokaisen omakotitaloasukkaan tulee miettiä omasta näkökulmasta, mikä on omaan talouteen järkevin tapa. Akkujen tai palveluiden hankintahinta voi olla merkittävä, mutta säästöt syntyvät pidemmällä aikavälillä. Investoinnissa kannattaa huomioida kokonaisvaltaisuus, eikä ajatella vain lyhyen aikavälin hyötyjä. Oma arvonsa yhteiskunnan tasolla on myös se, että pienistä kulutusjoustopuroista syntyy merkittäviä mahdollisuuksia tasoittaa kulutusta ja välttää kulutuspiikkejä, mikä puolestaan tasoittaa sähkönhinnan vaihteluita.
Lainsäädäntö energiasektorilla kehittyy koko ajan. Esimerkiksi itsenäisen aggregoinnin yleistyessä kuluttajille on tulossa uusia mahdollisuuksia toimia markkinoilla perinteisten sähköyhtiöiden lisäksi. Markkinoille on tullut uusia toimijoita, jotka tarjoavat erilaisia joustopalveluita ja teknologisia ratkaisuja. Kuluttajan on tärkeää perehtyä huolella palveluntarjoajien sopimuksiin ja ehtoihin palvelua ostaessa.
Kiinnostaako aihe? Vinkkejä jatkolukemiseen. lista täydentyy ajan myötä.
Fingrid
Kotitaloudet sähkön reservimarkkinoilla
Lähienergia
Toimitusjohtaja Tapio Tuomen blogikirjoitus: Nyt kaikki reservimarkkinoille!
Tampereen teknillinen yliopisto
Juha Koskelan väitöskirja: ”Utilization of Electrical Energy Storage in Residential Buildings with Small-Scale Photovoltaic Production : Techno-economic research perspective”
ja diplomityö ”Sähköenergian varastoinnin hyödyntämismahdollisuudet kotitalouksien energian käytön hallinnassa Suomessa”
Tutkimusraportti: Sähkön hintavaihtelua voitaisiin tasoittaa uudella hyötykorvausmenettelyn sisältävällä tarjoustyypillä
Suomen ympäristökeskus
Kohti hiilivapaita koteja -hanke
Vinkkilista ja kysymyksiä sinulle pientaloasukas, joka pohdit akkujärjestelmän hankintaa
Lähde liikkeelle siitä, koskeeko asia minua. Mitä tämä tarkoittaa juuri oman taloni kohdalla? Mistä saan puolueetonta tietoa? Kuka voi auttaa minua selvittämään edellä olevia kysymyksiä?
1. Talon kunto
Onko talossasi korjaustarvetta tai onko siinä jo toteutettu peruskorjauksia, jotka ovat parantaneet kokonaisuudessaan energiatehokkuutta? Onko esimerkiksi vaihdettu lämmitysmuotoa, lisäeristetty taloa kuten yläpohjaa, tai tehty ikkuna- tai oviremontteja?
2. Mikä on nykyinen sähkönkulutus ja mahdollinen oma tuotanto, onko käytössä omat aurinkopaneelit?
Milloin kotona kuluu eniten sähköä (päivä, yö)? Onko sähkönkulutuksessa piikkejä, kuten lämmityksen tai suurten laitteiden käytön aikana? Jos kotona on aurinkopaneelit, kuinka paljon ne tuottavat sähköä? Tuleeko niistä ylijäämäsähköä, joka voitaisiin varastoida akkujärjestelmään?
3. Minkälainen sähkösopimus sinulla on?
Miten sähkön hintavaihtelut vaikuttavat nykyisellään kotitalouteesi? Esimerkiksi onko nykyinen sähkösopimus kiinteähintainen, spot-hinta? Akuista on enemmän hyötyä dynaamisten hintojen kanssa.
4. Pohdi akun hyödyt ja käyttömahdollisuudet
Akku
- voi varastoida aurinkopaneeleiden päivällä tuottamaa ylijäämäsähköä, jota voi käyttää esimerkiksi yöllä, jolloin ostosähkön tarve illalla ja yöllä vähenee,
- voi tasata sähkön hintaa, kun akkuihin voi ladata tai ostaa sähköä halvalla, esimerkiksi yöllä, ja käyttää sitä silloin, kun sähkö on kallista,
- saattaa toimia mahdollisena varavoimana sähkökatkojen aikana.
- Akkujärjestelmä voi vähentää kodin riippuvuutta fossiilisista polttoaineista tuotetusta sähköstä.
- Onko sisällä tai ulkona sopivaa tilaa, johon akun voi sijoittaa? Huomioi sisätiloissa esimerkiksi paloturvallisuus, lattian kantavuus sekä akun latauslaitteen aiheuttama melu.
5. Tekniset tekijät
Kuinka suuri kapasiteetti (kWh) tarvitaan vastaamaan joko kokonaan tai osittain talouden tarpeisiin? Esimerkiksi mikä on sähkönkulutus ja mahdollinen aurinkopaneelien tuotanto?
Mikä on akun elinkaari ja takuu? Esimerkiksi kuinka monta lataus-/purkusykliä akku kestää, ja mikä on valmistajan tarjoama takuu (yleensä 5–10 vuotta)?
Minkä tyyppinen akku on? Litiumioniakut ovat yleisin vaihtoehto kodin energiajärjestelmissä niiden tehokkuuden ja pitkäikäisyyden vuoksi.
Järjestelmän yhteensopivuus? Akkujärjestelmän tulee olla yhteensopiva mahdollisten aurinkopaneelien ja invertterien kanssa.
Minkälaista automaatiota ja ohjelmistoja järjestelmässä on? Onko valmiina esimerkiksi älyominaisuuksia, kuten sähkön hinnan seuraaminen ja automaattinen lataus edullisina aikoina?
Miten akku hävitetään, kun sen käyttö tai toimintakyky päättyy?
6. Taloudelliset tekijät
Mikä itselle ostettavan akkupaketin hinta on ja mitä se sisältää? Kuuluvatko hintaan esimerkiksi laitteet ja tarvittavat lisätarvikkeet sekä asennus? Kustannukset vaihtelevat merkittävästi 5 000–15 000 euron välillä riippuen kapasiteetista ja paketin sisällöstä. Huomioi, että tarjolla on myös leasing-periaatteella tarjottavia akkuja. Perehdy huolella eri vaihtoehtoihin.
Arvioi muita kuluja, kuten mahdollisia lainan korkokuluja. Arvioi myös, kuinka paljon säästöjä akku tuo sähkölaskussa vuositasolla. Kannattaako investointi pitkällä aikavälillä?
Tarkista, voiko hankintaan saada esimerkiksi kotitalousvähennystä (asennustyöhön) tai onko tarjolla jotain julkisia avustuksia.
Vakuutuksien osalta kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä mahdolliset huomioitavat asiat.
7. Tee itsellesi konkreettista laskelmaa eri vaihtoehdoilla ja esimerkeillä
Esimerkiksi:
Jos ylijäämäsähköä on 5 kWh päivässä, kuinka paljon säästöjä kertyy vuodessa?
Kuinka monta vuotta kestää, että akku maksaa itsensä takaisin huomioiden mahdolliset korko- ja muut rahoituskulut?
Vertaile investointia muihin energiatehokkuustoimiin, kuten lisäeristykseen tai lämpöpumpun hankintaan.
8. Pohdi mahdollisia haasteita ennen hankintaa
Hankintahinta – alkuinvestointi on usein merkittävä, jos hankkii akun omaan omistukseen.
Teknologia – kehitys on nopeaa, akut voivat vanheta, ja akkujen kapasiteetti heikentyy käytön myötä.
Mihin tarpeeseen akku hankitaan – omavaraisuus, sähkön hintavaihteluiden tasaaminen, sähkön käytön ajoittaminen?
Jos akkutoimijat lupaavat tuloa kotitaloudelle akun käytöstä, tarkista aina Fingridin listalta, että toimijalla on sopimus. https://www.fingrid.fi/sivut/yhtio/kuluttajatietoa/kotitaloudet-sahkon-reservimarkkinoilla/
MUISTA MYÖS!
Pyydä aina useampia tarjouksia.
Tarkasta aina yrityksen luottotiedot ja etsi tietoa luotettavista toimijoista.
Jokaiseen kotitalouteen on yksilöllinen ratkaisu. Akkujärjestelmän kannattavuus riippuu monista tekijöistä, kuten kulutuksesta, aurinkosähköjärjestelmästä ja sähkön hinnasta.