Kilpailuta ostosähkö

Sähkölasku muodostuu ostoenergiasta, sähkön siirtomaksusta ja sähköverosta. Käyttäjä voi kilpailuttaa ostoenergian, mutta siirtomaksu määräytyy talon sijainnin perusteella. Siirtomaksun määrään voit vaikuttaa vain kulutusta pienentämällä.

Määräaikaisessa sopimuksessa ostaja ostaa sähköä sovittuun kiinteään hintaan koko sopimuksen voimassaoloajan. Määräaikaisen sopimuksen pituus on yleensä kaksi vuotta. Määräaikainen sopimus on edullinen, mikäli sähkön hinta nousee sopimuskaudella.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta vaihtelee sähköyhtiön hinnoittelun mukaan. Sopimuksentekohetkellä hinta on usein korkeampi kuin määräaikaisten sopimusten. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanomisaika on kaksi viikkoa.

Tuntihinnoitellussa pörssisähkössä ostaja maksaa kunkin tunnin pörssisähkön mukaan hinnan, johon lisätään sähköyhtiön marginaali. Pörssisähkö on edullinen tapa ostaa sähköä, jos sähkönkulutusta ohjataan halvemmille tunneille. Usein erityisesti yösähköllä lämmittäjät hyötyvät pörssisähkösopimuksesta. Pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika on kaksi viikkoa.


Sahkonhinta.fi

Energiaviraston sähkönhintavertailussa voi tutustua eri sähköyhtiöiden ajankohtaisiin tarjouksiin. Palvelu löytyy osoitteesta sahkonhinta.fi. Ennen vertailun aloittamista tarkista, että sinulla saatavilla postinumero. Tarkista, mikä kiinteistösi sähkönsiirtotariffi on: yksiaika, kaksiaika tai kausisähkö.

Vinkit tariffiin:

  • Yleissähkö: Jos asut kerros- tai rivitalossa  tai omakotitalossa, jossa on kauko-, öljytai puulämmitys.
  • Aikasähkö: Jos asut sähkölämmitteisessä talossa (varaava sähkölämmitys, eri hinta päivällä ja yöllä).
  • Kausisähkö: Jos asut sähkölämmitteisessä talossa (eri hinnat talvipäivänä ja muuna aikana).

Sähkön hintavertailu

Arvioi tai tarkista sähköyhtiön kulutusseurannasta sähkön kulutuksen määrä. Jos käytössäsi on kaksiaikasähkö, tarvitset hintavertailua varten tiedon sekä yö- että päiväkulutuksen määrästä. Jos käytössäsi on kausisähkö, tarvitset hintavertailua varten tiedon talvipäivän kulutuksesta ja muun ajan kulutuksesta. Aloita vertailu valitsemalla toivomasi sopimustyyppi: toistaiseksi voimassa oleva sopimus, määräaikainen eri pituisiksi jaksoiksi tai vertaile vain pörssisähkövaihtoehtoja. 

Miten luen hintavertailusivua?

Hintavertailu sivulla edullisimmat tarjoukset näkyvät ensimmäisenä. Tarjouksiin tulee tutustua huolella ja jokainen kannattaa tutkia yksityiskohtaisesti ennen päätöksen tekoa, yksityiskohtaiset tiedot löydät klikkaamalla tuotenimeä.

  1. Tarkista, että sähkönmyyntitaho on luotettava ja tunnettu
  2. Näet listalta sähkön tuotantotavan
  3. Tarkista perusmaksun hinta
  4. Tarkista sähkön tarkka hinta (esimerkiksi päivä- ja yösähkön hinta)
  5. Käy läpi sopimukseen liittyvät lisätiedot

Ei aikaa kilpailuttaa?

Omakotiliitto on valinnut jäsenille kaksi yhteistyösopimusta, joissa et maksa sähköstä ylihintaa. Pohjois-Karjalan Sähkön jäsentarjous Priima-sopimuksesta säästät heti perusmaksussa yli 20 euroa vuodessa. Jos saat kulutusta ohjattua edullisille tunneille, voit saada merkittäviä säästöjä kokonaishinnassa. Nordic Green Energyltä saat kahden vuoden sopimuksen edulliseen jäsenhintaan, ja ostat aina ympäristöystävällistä vihreää sähköä.

Sähkön siirtomaksut rasittavat kuluttajan kukkaroa

Sähkön siirtomaksut ovat nousseet viime vuosina merkittävästi ja kuluttajalla on vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa siirtomaksujen määrän. Tästä pääset tutustumaan Omakotiliiton kantaan sähkönsiirtomaksuista.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä