Jäsenkirje 5/2014

Liity jäseneksi nyt, jäsenmaksu keskimäärin vain 25 € vuodessa.

Omakotiliitto huolissaan asuntolainan korkovähennysoikeuden leikkauksesta hallitusohjelmassa - tontille talon kiinteistövero

Omakotiliitto huolissaan asuntolainan korkovähennysoikeuden leikkauksesta hallitusohjelmassa -  tontille talon kiinteistövero

Asuntolainan korkojen verovähennysoikeus on toistaiseksi ainut yhteinen tuki omistusasunnon hankkijoille. Suomen Omakotiliitto on pettynyt korkojen verovähennysoikeuden leikkaamiseen, koska se koettelee kovimmin asumisuransa alkupäässä olevia lapsiperheitä. Aikaisemmat asuntovelvolliset ovat hyödyntäneet verovähennysoikeutta, nyt suunniteltu veroratkaisu koettelee asuntovelallisten uskoa sukupolvien väliseen tasa-arvoon ja yhteiskuntaetiikkaan.

Asumisen verotus ja kunnalliset maksut ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti. Asumiseen kohdistuvat kulut ovat lisäksi nousseet vielä voimakkaammin kuin kuluttajahinnat keskimäärin. - Asuntolainan korkovähennysoikeuden leikkaaminen syventää asumiskulujen kokonaisvaikutusta, sanoo toiminnanjohtaja Juhani Nenonen Omakotiliitosta.

Tämän vuoden alusta pientaloasukkailla on ollut mahdollisuus saada energia-avustusta lämmitysjärjestelmän saneeraukseen uusiutuvaa energiaa hyödyntäväksi. Energia-avustus on osoittautunut suosituksi ja sen tuomat säästöt koituvat koko kansantalouden hyväksi ja edistävät kotimaista energiatuotantoa sekä ilmastopolitiikkaa. - On syytä sopia energiakorjausavustusten jatkamisesta ja määristä pitkäjänteisesti. Samalla tulee turvata kotitalouksien puolueeton energiatehokkuusneuvonta, Juhani Nenonen toteaa.

Kotitalousvähennys on ollut tähän asti menestys ammattilaisten työllistämisessä ja harmaiden markkinoiden vastaisessa kamppailussa. On valitettavaa, jos kotitalousvähennyksen käyttö supistuu talonpidossa.

Hallitusohjelmassa luvataan selvittää maapohjan osuus kiinteistöverotuksessa. Omakotiliiton selvityksissä kiinteistöveron kuntakohtaiset erot ovat suuria. Verotusarvojen nousu on luonut veroautomaatin, jossa kiinteistöverot nousevat vaikka kunnat eivät tekisi mitään. Olisi johdonmukaista, että kunnille annettaan mahdollisuus päättää kiinteistöveron alarajasta. Nykyistä tilannetta tulee parantaa irrottamalla asuinkiinteistön tontti yleisestä kiinteistöveroprosentista. - Kiinteistöverotuksessa vakituiseen asumiseen käytettävän kiinteistön tontille tulee määrittää sama kiinteistöveroprosentti kuin asuinrakennuksellekin, esittää Juhani Nenonen Omakotiliitosta.

Lisätietoja:

Suomen Omakotiliitto

- toiminnanjohtaja Juhani Nenonen, puh. 09 680 3710, juhani.nenonen@omakotiliitto.fi

- viestintäpäällikkö, Olli-Pekka Laine, puh. 09 680 3710, olli-pekka.laine@omakotiliitto.fi

- www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto vaikuttaa puolestasi pientaloasumista koskevaan julkiseen päätöksentekoon. Meitä on jo yli 73 800 ja liitto kasvaa koko ajan. Jäsenmaksu on keskimäärin vain 20 euroa vuodessa. Tule mukaan  - paremman asumisen puolesta.